Grootste luchtballon ter wereld komt naar de vierde editie van Balloonfair Staphorst

De grootste luchtballon ter wereld was er in 2018 ook bij. Een paar minuten voor de afvaart werd besloten toch aan de grond te blijven. Het ding was helemaal opgeblazen.

De grootste luchtballon ter wereld was er in 2018 ook bij. Een paar minuten voor de afvaart werd besloten toch aan de grond te blijven. Het ding was helemaal opgeblazen. Eelco Kuiken

Er komen vrijdagavond 8 juli 35 luchtballonnen naar Balloonfair Staphorst dat plaatsvindt aan de Schuthekkeweg. Ook de grootste luchtballon ter wereld is erbij, net als vele andere zogeheten special shapes.

De afgelopen tijd zijn er al veel tickets verkocht. De grootste luchtballon ter wereld, die een afmeting heeft van 44 bij 38 meter, komt voor de tweede keer naar Staphorst. In 2018 was deze enorme motorrijder er ook, maar op het laatste moment werd toen de afvaart afgeblazen. Het waaide net te hard en veiligheid gaat altijd voor alles.

Vierde keer

Het is de vierde keer dat het evenement plaatsvindt. Nu weer vanaf één vaste plek: de bakermat Staphorst. Vorig jaar stegen de ballonnen van zeven locaties in de regio op, om zo grote mensenmassa’s in verband met corona tegen te gaan. In 2020 ging het helemaal niet door.

Er is plek voor 150 passagiers die mee mogen varen. Er komen ook weer speciale luchtballonnen die bijzondere vormen hebben. Mocht het weer op 8 juli roet in het eten gooien, dan kan het festijn worden verschoven naar 9 juli.

Het terrein waar de ballonnen opstijgen is gratis toegankelijk. Honderden mensen komen daar doorgaans op af. Na afloop is er weer een spectaculaire nightglow waarin de heteluchtballonnen via een lichtshow alle kleuren van de regenboog krijgen.

Balloonfair Staphorst heeft geen winstoogmerk en wil door de organisatie van dit evenement een zo breed mogelijk publiek bereiken. Het doel is vermaak bieden voor de regio Staphorst, waarbij Staphorst als dorp gepromoot wordt en bedrijven op een unieke manier in de kijker kunnen varen.