Hand uitsteken, goed uitkijken, voorrang verlenen. 250 kinderen uit de gemeente Staphorst deden maandag mee aan het Praktisch Verkeersexamen

Praktisch Verkeersexamen Staphorst.

Praktisch Verkeersexamen Staphorst. Foto: Eelco Kuiken

Hand uitsteken, goed uitkijken, voorrang verlenen, allemaal zaken die ook voor fietsers gelden. Maandag stond Staphorst weer in het teken van het Praktisch Verkeersexamen. De jeugd pakte het rijwiel, gadegeslagen door vrijwilligers van lokale de afdeling van Veilig Verkeer Nederland.

Rond de 250 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Staphorster basisscholen deden mee. Allemaal droegen ze een hesje met een nummer. De route was vijf kilometer lang en er waren elf controlepunten. Hier stonden vrijwilligers te kijken of de kinderen het goed deden. Ging het mis, dan mochten de deelnemers het opnieuw doen. Zo leerden de kinderen van hun fouten en kon niemand zakken.

Keuring

Eerder bogen de kinderen zich over de theorie. Ze beantwoordden 25 vragen, vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. Bij het praktijkexamen wordt het geleerde in de praktijk gebracht. De jeugd mocht meedoen als hun fiets was goedgekeurd. Daarbij werd gelet op de remmen, de bel en of er een goede reflector was gemonteerd. Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Staphorst waren de organisatoren.