Hersteld hervormd Staphorst loopt uit voor de jaarlijkse Gemeentedag. Rondom de kerk is van alles te zien, te koop en te doen

De jaarlijkse Gemeentedag van de Hersteld hervormde kerk in Staphorst.

De jaarlijkse Gemeentedag van de Hersteld hervormde kerk in Staphorst. Foto: Eelco Kuiken

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst beleefde zaterdag weer de jaarlijkse Gemeentedag. Honderden mensen kwamen naar het ‘kerkelijk erf’ rondom de Grote Kerk om te kijken, te kopen en elkaar te ontmoeten.

De grootste Hersteld hervormde gemeente van Nederland (rond de 5000 zielen) houdt jaarlijks een zogeheten Gemeentedag. De dag houdt het midden tussen een braderie, een inloopdag, een veiling en een kerkdienst. Het mooie weer bracht weer honderden belangstellenen op de been, vooral uit de eigen achterban.

Ontmoeten

Het is een dag waarop de mensen rondom een belangrijke spil in het leven, kerk en geloof, elkaar ook eens op een andere wijze ontmoeten. In de Grote Kerk, de grootste dorpskerk van ons land, kon het orgel bespeeld worden. In De leerkamer was ook van alles te zien en te koop én er was samenzang. Voor de jeugd was er ook van alles te doen.

De kerkelijke gemeente beschikt over een reusachtige kerk en kerkelijk centrum De leerkamer. Toch is er nog altijd ruimtegebrek. Om die reden kocht de kerk een aantal jaren geleden de boerderij tegenover het godshuis. Het plan is om de hoeve en aanpalende ruimte te verbouwen tot kerkelijk centrum. Het rijksmonument wordt in oude luister hersteld, met ook ruimte voor Kerkzicht, het voorlichtingscentrum van de kerkelijke gemeente. Als dit alles achter de rug is, is er genoeg ruimte voor alle activiteiten.