'Onderhoud en beheer van de Zwarte Dennen in Staphorst zijn een aanfluiting', vinden raad en college van Staphorst. Staatsbosbeheer zegt alleen geld te hebben voor natuurbeheer en niet voor recreatie, als gevolg van een beleidswijziging

Een vrijwilliger uit Meppel is elke ochtend rond half vijf bij bosvijver in de Zwarte Dennen in de gemeente Staphorst om zwerfafval op te ruimen. Dat is mooi, maar ook noodzakelijk. Staasbosbeheer krijgt al tien jaar geen geld meer om de recreatieve voorzieningen te onderhouden.

De Zwarte Dennen met bosvijver in de gemeente Staphorst. In beheer bij Staatsbosbeheer.

De Zwarte Dennen met bosvijver in de gemeente Staphorst. In beheer bij Staatsbosbeheer. Foto: Martijn Bijzitter

Dat is de reden dat veel fietspaden, het Beleefpad en routes in het bos er soms niet al te best bij liggen. Staatsbosbeheer wil wel in actie komen, maar het geld ontbreekt eenvoudigweg. Dat komt doordat de financieringsstructuur een jaar of tien geleden is veranderd. Voorheen kreeg Staatsbosbeheer geld van het Rijk voor natuur én recreatie, nu alleen nog voor het eerste en niet uit Den Haag, maar van de provincie. Voor recreatie zijn ‘opdrachtgevers’ nodig die de knip trekken. Dat kan gaan om de gemeente, de provincie of andere organisaties.