Hoe beleefde boerendorp Rouveen de Tweede Wereldoorlog? Filmmaker Geertjan Lassche interviewt hoogbejaarde dorpsgenoten en laat beelden kantelen

Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het christelijke dorp Rouveen? In de documentaire DUUTSERS vertellen de laatste ooggetuigen uit dit dorp hun verhaal. Vanavond is de film van Rouvener Geertjan Lassche te zien bij de EO. Is de oorlog door de boeren op het platteland van Overijssel totaal anders beleefd dan in het westen?

Duutsers

Duutsers Aangeleverde foto

De documentaire is gemaakt door filmmaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche . Hij groeide op in Rouveen, waar hij nog steeds woont. „Ik ben altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog en was benieuwd hoe de oorlog in Rouveen werd beleefd”, legt Geertjan uit. „Wie waren die vreemdelingen in ons dorp, die Duitsers? De kinderen van toen waren de laatste ooggetuigen aan wie ik het kon vragen.”

In de film vertellen Rouveners die bewust de oorlog hebben meegemaakt, hun verhalen. Wat gebeurde er in die tijd allemaal en wat deden ze zelf? De film is gemaakt in samenwerking met de Oranjevereniging Rouveen en was vorig jaar twee keer te zien in het dorp. Dat zou door corona drie jaar geleden allemaal al plaatsvinden, maar de pandemie verhinderde dat.

Ooggetuigen