Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst, vanwege 'het voortdurende maatschappelijke debat'

Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst ANP

De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar het politieoptreden in Staphorst, waar zaterdag anti-Zwarte Piet-demonstranten werden aangevallen. De Inspectie gaat kijken of de politie genoeg doet om dit soort geweld te voorkomen en of daarbij wel een neutrale positie is ingenomen.

De Inspectie JenV heeft zelf tot het onderzoek besloten, meldt zij in een verklaring. De Inspectie wilde aanvankelijk een intern onderzoek van de politie zelf afwachten, maar is daarop teruggekomen gezien „het voortdurende maatschappelijke debat, de onrust die over deze kwestie is ontstaan en de gevoelde noodzaak om een objectief beeld te krijgen over de taakuitoefening door de politie”.

Gemeente

Ook de gemeente laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de rol van de gemeente. Wie dat gaat doen, is nog niet bekend. Burgemeester Jan ten Katen laat weten nog zo druk te zijn met alle afwikkelingen dat hij binnenkort bekend gaat maken welke organisatie het onderzoek gaat doen. „Het moet onafhankelijk. We willen transparant zijn.”

Nieuws

menu