Inspectie: geen onderzoek naar politieoptreden Staphorst

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) worden tegengehouden bij de afrit van de A28. Foto Martijn Bijzitter

De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet vooralsnog geen aanleiding voor een onderzoek naar de manier waarop de politie omgaat met demonstranten, zoals zaterdag in Staphorst.

Critici verwijten de politie dat daar te weinig tegen gedaan is. De Inspectie wacht in ieder geval een intern onderzoek van de politie zelf af. Naast activisten van Kick Out Zwarte Piet werden ook mensen van Amnesty International aangevallen. Er lopen meerdere onderzoeken. Het Openbaar Ministerie kijkt of er strafbare feiten gepleegd zijn en door wie.

De Inspectie Justitie en Veiligheid is niet bezig met een onderzoek, maar kijkt wel naar de bevindingen van de politie. „Als er zaken onbeantwoord blijven, dan zullen we bezien of er volgens ons nog meer nodig is”, zegt een woordvoerder desgevraagd. De Inspectie kan onderzoek verrichten naar het optreden van de politie, maar officieel niet naar bijvoorbeeld het handelen van de burgemeester. Wel kan gekeken worden hoe die elkaar beïnvloed hebben.

Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie laat weten dat de organisatie nog aan het inventariseren is hoeveel aangiften er precies worden en zijn gedaan. De aangiften zullen over bedreigingen en vernielingen gaan, zegt hij. Kick Out Zwarte Piet sluit meer aangiften de komende tijd niet uit en zegt verder bezwaar te willen maken tegen het politieoptreden en het optreden van de driehoek, het overlegorgaan tussen politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente in Staphorst.

Ombudsman

„We zullen alles eruit halen om het protestrecht te halen dat ze ons op die dag hebben afgenomen, via andere wegen die we nu tot onze beschikking hebben”, zegt Afriyie. ”Alle opties” liggen daar volgens hem voor op tafel, zoals bijvoorbeeld een gang naar de Ombudsman. Daar is wel veel voorwerk voor nodig, aldus Afriyie. „Ons geloof in de bescherming van de overheid is door de structurele misstanden en mishandelingen afgenomen. We blijven een beroep doen op het protestrecht.” Ook betreurt Afriyie het dat hij na de gebeurtenissen niets heeft vernomen van de burgemeester van Staphorst.

Nieuws

menu