Jan Weemink (82) en Henk Kooiker (84) krijten samen al 130 jaar op tijd. Ze zijn allebei 65 jaar lid van Nooit Opgeven Altijd Doorgaan uit IJhorst, een biljartvereniging met zeven leden

Er is niemand in de Biljartbond Drenthe-Overijssel die al 65 jaar lid is. Nooit Opgeven Altijd Doorgaan uit IJhorst heeft de primeur. Er zijn zelfs twee unicums, want Jan Weemink (82) en Henk Kooiker (84) vierden zaterdag dat ze allebei 65 jaar lid zijn. De vereniging bestaat dit jaar ook 65 jaar. Een hoog getal en een laag nummer gaan samen. NOAD heeft zeven leden.

Nooit Opgeven Altijd Doorgaan (NOAD) met zeven leden uit IJhorst bestaat 65 jaar. Jan Weemink (82) en Henk Kooiker (84) zijn al 65 jaar lid.

Nooit Opgeven Altijd Doorgaan (NOAD) met zeven leden uit IJhorst bestaat 65 jaar. Jan Weemink (82) en Henk Kooiker (84) zijn al 65 jaar lid. Foto: Eelco Kuiken

Samen spelen de IJhorster heren al 130 jaar. Ze werden als jonge mannen een maand na elkaar lid toen een paar heren in café De Weerd besloten dat het spelen onder het genot van een biertje ook wel in verenigingsverband zou kunnen, om vervolgens op de fiets de regio in te gaan om de competitie aan te gaan en die te verpletteren of verslagen te worden. NOAD was geboren. Elk gehucht had toen nog een café met een biljart. Die tijden zijn voorbij. Nog altijd wacht de vereniging op een andere primeur: dames waren er namelijk nog nooit als lid.

Je zou zeggen: biljarten is een spel waarbij leeftijd geen rol speelt. Dat is niet zo. Jan en Henk kunnen erover meepraten. „Het gemiddelde wordt met het klimmen der jaren wel wat minder”, zegt Jan. De focus is er nog wel, ik zie het ook nog wel, maar de scherpte is er wat vanaf. Of niet Henk”, tettert Jan op luide toon in het linkeroor van zijn buurman die wat doof is. „Jazeker”, beaamt Henk. Toch stoten de heren zaterdagmiddag een paar juweeltjes. Ondanks de gevorderde leeftijd gaan de pilsjes er nog goed in. „Alles met mate”, zegt Jan. „Of niet Henk, buldert Jan richting zijn biljartmaat.” Henk knikt. „Vroeger was het soms té gezellig”, glimlacht hij.

Vereniging verjaart

Nieuws

menu