Enorm kinderkoor, deels in klederdracht, zingt op 5 mei mee in het Grootste Vrijheidskoor van Nederland in Rouveen. Maandagavond werd er alvast geoefend

Kinderen van alle basisscholen uit de gemeente Staphorst doen mee. Foto: Yorben de Lange
De kinderen vormen, onder leiding van dirigent Cor Ploeg en pianist Hans van Dongen, een massaal kinderkoor. Ze zullen twee liederen ten gehore brengen. Alle scholen in de gemeente Staphorst doen mee. De organisatie is verrast en blij met de enorme animo, ook om te oefenen.
De kinderen zingen onder andere het oudhollandse lied Holland ze Zeggen dat ook kort voor de oorlog werd opgevoerd tijdens een Boomplantdag. Daar werd toen een filmopname van gemaakt. Omdat alle kinderen in klederdracht waren, zingen ook op 5 mei zo’n 100 kinderen in authentieke dracht. „Het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn dat zoveel kinderen hier in het dorp te zien zijn in Staphorster klederdracht”, zegt Jacolien Bloemert, één van de organisatoren. „Dat wordt een onvergetelijke ervaring en een prachtig plaatje.”
Alles komt bij elkaar
Het vinden van zoveel klederdracht is overigens geen makkelijke klus, omdat steeds minder inwoners nog in de traditionele dracht lopen. „Daarvoor moeten ze naar hun opa’s en oma’s, om uit te zoeken en te passen. Het mooie is dat ze dan ook uitleg krijgen, van de klederdracht. En zo horen ze indirect ook de ervaringen van hun grootouders in de oorlog. Zo komt alles bij elkaar.”
Het tweede lied dat wordt opgevoerd is het Israëlische volkslied Hatikvah , waarmee wordt stilgestaan bij het lot van de vele honderden Joodse (dwang)arbeiders in de werkkampen in Staphorst. Juist de laatste jaren is hier meer over bekend geworden. In de dorpen is het besef gegroeid dat deze geschiedenis een plek moet krijgen in de collectieve beleving van iedere inwoner. Begin oktober 1942 zijn de Joodse mannen met een gewapend escorte afgevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. Slechts een enkeling overleefde de oorlog. Van de wegen en sloten, die de Joden hebben aangelegd, wordt elke dag nog dankbaar gebruik gemaakt. De organisatie zal die avond ook een blijvende herinnering aan de Joodse (dwang)arbeiders onthullen.