Jongvee schittert weer in Rouveen

Nog even een laatste aanwijzing.

Voor de achtste keer vond zaterdag de Jongveekeuring van de Stichting Kalver Opfokclub (KOC) Rouveen/Staphorst plaats. 38 deelnemers brachten hun mooiste kalveren en pinken voor.

Dit jaar was de keuring bij Loon- en grondverzetbedrijf Trompetter in Rouveen. In 2019 vond de keuring voor de laatste keer plaats, toen aan de Conradsweg. Door corona vielen de twee jaren daarna in het water.

Zaterdag dreigde de regen roet in het eten te gooien, daarom verplaatste de organisatie de keuring naar binnen. Ondanks het weer kwamen er toch veel bezoekers kijken. Velen verbaasden zich over het vele werk wat een jongveekeuring inhoudt.

Zaterdag waren er 38 deelnemers. Ze waren de afgelopen maanden druk bezig geweest met oefenen, wassen en poetsen. De dieren moeten er niet alleen piekfijn uitzien, ook het voorbrengen moet goed gebeuren. Alle dieren, met uitzodering van de babykalfjes, mochten twee keer in de ring komen om aan de jury te laten zien hoe mak ze waren.

Traditie

In de ring werd door een jury bestaande uit Johannes Schipper (toilet en voorbrengen), Harry Schuiling en Thomas Prent (exterieur en bij de pinken showmanship en toilet) de dieren en deelnemers beoordeeld. Wie aan het eind van de dag de meeste punten had, werd uitgeroepen tot algemeen kampioen kalveren of algemeen kampioen pinken.

De jongveekeuring ontstond acht jaar geleden tijden een Boerendag. Tientallen jaren eerder waren er ook regelmatig keuringen. Er bleek aardig veel belangstelling voor te zijn, waarna een traditie in Staphorst en Rouveen nieuw leven werd ingeblazen.

Evelien Bloemhof werd algemeen kampioen bij de kalveren, Rosalyn Boldewijn won bij de pinken.

Nieuws

menu