Jubileum 200 jaar kerk IJhorst en de Wijk is voor iedereen, gelovig of niet. Het gebouw is al twee eeuwen de spil van twee dorpen

Kerk in IJhorst. Foto Eelco Kuiken

De organisatie van de festiviteiten die gehouden worden om het 200-jarige bestaan van de protestantse kerk in IJhorst te herdenken wil dat het een feest wordt voor iedereen, gelovig of niet.

Op 14 april vindt de officiële opening plaats van het jubileumjaar. Dit gebeurt door een nazaat van Jan Arend Godard de Vos van Steenwijk die op 4-jarige leeftijd in 1823 de eerste steen legde van het gebouw. Na de opening is er een samenzijn in de kerk waarin Ria Westerhuis poëzie zal voordragen. Op 23 april is er een concert van Wijker Kunst.

De organisatie is op zoek naar foto’s om te gebruiken voor een grote tentoonstelling. Het gaat om foto’s in een rond het bedehuis. Het godshuis speelt al eeuwen een centrale rol in IJhorst en de Wijk. Behalve foto’s wil ‘de kerk’ ook met een eigen wagen meedoen aan de optochten van het Riesterfeest en het Wijker Feest. Er is een wagen nodig en ruimte om deze te stallen en aan te werken. Dit voor de periode van half mei tot en met augustus.

Van iedereen

Met concerten door de plaatselijke verenigingen, aanwezigheid bij de dorpsfeesten in de Wijk en IJhorst, orgelconcerten en Open monumentendag wil de kerk het 200-jarige bestaan luister bij zetten. De hele bevolking wordt uitgenodigd. Kerkelijke betrokkenheid is volgens de organisatie geen voorwaarde. De kerk is van iedereen. Ook wil de organisatie schoolkinderen in beide dorpen bij het jubileum betrekken.

Op 10 juni kunnen mensen meedoen aan een schildercursus met als onderwerp de kerk. Kunstenares Joke Plomp uit Hasselt leert de mensen de kneepjes van het vak. Iedereen is welkom om mee te doen, creatief of niet. Wel is er een maximum van vijftien personen.

Het eerste waarschijnlijk een houten kerk in IJhorst werd rond 1400 vervangen door een nieuwe kerk. In 1653 werd het gebouw uitgebreid, maar eind 18 e eeuw bleek dat er een nieuwe kerk nodig was. Het duurde tot 1822 voor er gebouwd werd en een jaar later was de kerk klaar. De pastorie verrees twintig jaar later.

Nieuws

menu