Kippenvelmomenten bij de eerste oefenavond voor het grootste vrijheidskoor van Nederland in Rouveen

Jeroen Bredewout uit Vollenhove, dirigent van het Christelijk Mannenkoor Staphorst, leidt de avond. Hier is voorzitter Arend Harink aan het woord.

Jeroen Bredewout uit Vollenhove, dirigent van het Christelijk Mannenkoor Staphorst, leidt de avond. Hier is voorzitter Arend Harink aan het woord. Foto Nico Post

Honderden mensen hebben gisteravond in kerk De Levensbron in Rouveen geoefend voor de vorming van het grootste vrijheidskoor van Nederland. Op 5 mei moet het dorp geschiedenis schrijven als duizenden liefhebbers uit volle borst galmen op het Kerkplein.

Donderdagvond was de eerste oefenavond, 13 april is de tweede. Voorzitter van de Stichting 75 jaar Bevrijding Staphorst-Rouveen en omstreken, Arend Harink, riep het publiek op om de volgende keer tien mensen extra mee te nemen om dan in de openlucht te oefenen. Dan is ook muziekvereniging Prinses Margriet erbij. „Het was een geweldige avond. Velen kregen kippenvel bij het horen van de liederen die uit volle borst werden gezongen.”

Op vrijdagavond 5 mei vindt in Rouveen enorm vrijheidsevenement plaats met overvliegende Fokkers, een parade met militaire voertuigen, gasten uit binnen- en buitenland, nabestaanden van slachtoffers uit de drie kampen in Staphorst en kinderen van gesneuvelde piloten. Rouveen brengt het verhaal van oorlog en vrede terug naar hoe een plattelandsdorp de oorlog beleefde. Het gaat over gewone mensen die meestal bang waren, vooral bezig waren met de voortgang van de boerderij en soms zich ook van hun barmhartigste kant lieten zien.

Aangrijpende momenten

Het dorp staat stil bij verdrietige en aangrijpende momenten. Ook de drie Jodenkampen in Staphorst komen uiteraard aan bod. Achteraf bleken die kampen het voorportaal van de Holocaust. De stichting wil het verhaal vertellen door getuigenissen van nabestaanden, muziek en militair vertoon van weleer. Het evenement zou drie jaar geleden al plaatsvinden, maar door corona kon dit niet. Het grootste vrijheidskoor van Nederland moet een van de hoogtepunten worden van deze bijzondere avond in Rouveen. Er worden duizenden mensen verwacht, het kinderkoor heeft nu al 250 aanmeldingen en het gaat maar door.

Donderdagavond werd er in De Levensbron geoefend, onder leiding van de dirigent van het Christelijk Mannenkoor Staphorst, Johan Bredewoud. Liederen die gezongen werden en die ook op 5 mei klinken op het Kerkplein zijn: Het Wilhelmus, Land of Hope and Glory, Abide with me/ Blijf bij mij, Amazing Grace en W aar de blanke top der duinen . Vanwege de vele Engelstalige gasten, wordt er ook in die taal gezongen.