Klossen op klompen, want Rouvene giet uut!! Rouveen maakt zich op voor de 19e Klompenrace, uiteraard in het holst van de nacht. Het raarste en leukste evenement van de regio trekt altijd honderden deelnemers

De Klompenrace in Rouveen is met niets te vergelijken.

De Klompenrace in Rouveen is met niets te vergelijken. Eelco Kuiken

Rouveen maakt zich op voor de raarste race van de regio: de Klompenrace. Na twee jaar pauze dreunt de melkbus op woensdagochtend (de nacht van woensdag op donderdag) 28 december om klokslag 0.00 uur voor een kolderieke klossende wedstrijd op houten schoenen. Dit jaar voor de 19e keer.

Rouvene giet uut!! Is het thema. Jaarlijks, behalve in coronatijd, bedenkt de organisatie Comité Zonuendan een actueel thema voor de race. Dit jaar kan Rouveen er weer op uit trekken en uitgaan, vandaar Rouvene giet uut!!

Op de klompen gaat het, net als vroeger, door het dorp langs ‘historische dorpscafés’ uit lang vervlogen tijden, toen er van een energiecrisis nog geen sprake was. Van café Stegeman naar café Kruidhof en via café Klooster naar Jaap ten Hoor en eindigend bij café Korterink. De race duurt doorgaans een kwartier, de huldigingen van talloze prijswinnaars en het feest daarna, gaan door tot in de kleine uurtjes. De Klompenrace in het holst van de nacht is een traditie die bij Rouveen hoort.

Creatief

De deelnemers wordt verzocht om een eigen, creatieve invulling aan het thema te geven. Rare outfits worden dan ook warm aanbevolen. Iedereen in het bezit van houten schoeisel kan zich vanaf 22.00 uur inschrijven bij café Korterink.

Organisator Comité Zonuendan bestaat uit een groep dorpsgenoten, die de lokale plattelandscultuur wil promoten en cultureel erfgoed wil behouden. Het is allemaal ludiek, maar wel met een serieus fundament. Individualisme rukt op, mensen verliezen elkaar uit het ook en tradities verdwijnen. Het organiserende comité wil hier jaarlijks op een leuke manier de vinger bij leggen.