Volwassenen en kinderen teisteren het sportieve lijf. De mussen vallen dood van het dak, maar in Staphorst vindt de vierde editie van de Obstacle Run plaats. G’woon Deurmodder’n

Altijd leuk, een bak met modder. Foto: Eelco Kuiken

„Ja hoor, het is te doen met de warmte. Er is gelukkig veel water op het parcours”, brult een deelnemer, terwijl hij bijna kopje onder gaat in een container met derrie tijdens de vierde Obstacle Run in Staphorst. Bijna 1000 sportievelingen deden woensdag mee aan de vierde editie van de enorme hindernisbaan door het dorp.

Het is een wonderlijk gezicht. Volwassenen die met een grote grijns op hun gezicht met het bezwete lijf in een container met drab springen, om daarna obstakels met boomstammen, water, touwen en andere zaken die het leven moeilijk maken, te overwinnen. „Het is buitenspelen voor volwassen. Normaal kan dit niet, nu wel”, zo klinkt het.

Woensdagmiddag en -avond staat Staphorst in het teken van de vierde Obstacle Run. Het kwik tikt de dertig graden aan, maar in het kleurrijke Overijsselse dorp wordt het vege lijf geteisterd. Eerst door 250 kinderen, later in de avond beulen 740 volwassenen zich af. Met groot plezier. Deze tak van sport is aan een enorme opmars bezig. Het is overigens geen wedstrijd. Het gaat niet om de snelste tijden, maar om het zo goed mogelijk afleggen van het parcours.

De meeste deelnemers, die overigens uit heel Nederland komen, zijn er niet mee bezig, maar het is een Run met een duister randje. De vijftigste editie van de Staphorstdagen, drie feestelijke woensdagen in de zomer, zou in volle gang moeten zijn, maar het feest werd afgelast vanwege een meningsverschil tussen de gemeente en de Stichting Staphorst over geld. Volgend jaar hopelijk wel.

G’woon Deurmodder’n

G’woon Deurmodder’n , dat is het thema van deze modderige woensdag in Staphorst. Tientallen vrijwilligers van de Stichting Activiteiten Staphorst (SAS) staan langs het parcours om alles in goede banen te leiden. Deze medewerkers zijn van groot belang. Behalve deze onmisbare krachten, staat het halve dorp eveneens langs de route. Velen fietsen mee om geliefden aan te moedigen of uit te lachen als ze kopje onder gaan in de blubber.

Na twee jaar afwezigheid kan en mag het weer. De Obstacle Run Staphorst was hard op weg een traditie te worden toen corona roet in het eten gooide. De laatste editie was in 2019, toen met de titel Tot je nek in de drek . Toen waren er achthonderd deelnemers, tweehonderd kinderen en 29 obstakels door heel Staphorst, nu dus nog meer. Henri Kok van SAS kan dan ook niet anders dan uiterst tevreden zijn. „De kaartverkoop kwam moeizaam op gang, maar de afgelopen dagen kwamen er nog tientallen aanvragen binnen.”

Genieten dus van deze tropische tocht door derrie, touwen, banden, sloten en andere hindernissen. Volgend jaar hoopt de Stichting Activiteiten Staphorst dat meer dan duizend deelnemers hun kop in de drab duwen.

Nieuws

menu