Krak en boem. Op de verjaardag van Zijne Majesteit beuken in Rouveen de auto's op elkaar

Eindelijk beukten de wagens weer op elkaar in Rouveen. Foto: Frens Jansen

Het hoort bij Koningsdag en vroeger Koninginnedag in Rouveen: de autorodeo. Al twee jaar moesten de Rouveners het zonder het gebeuk van de auto’s stellen, maar vanmiddag was het weer zover. Onder toeziend oog van honderden liefhebbers gingen de heilige koeien elkaar te lijf.

Op de website van de Oranjevereniging in Rouveen (bijna het hele dorp is lid) staat een verklaring in het Nedersaksisch over het hoe en wat van een autorodeo, als sinds mensenheugenis een traditie in Rouveen. Een autorodeo is een evenement daoras ze in Oost-Nederlaand drok op bint, waorbi’j een stok of vieftien olde auto’s rondriedt op een deur een gröppel umringd grösveld en tègen mekare anknalt. De leste auto die as nog rieden kan, is de winnaar. ‘t Evenement is vake köppeld an een karmse, een feesttent mit meziek, enzowieder.

Veiligheid voor alles

En zo is het precies. Overigens zijn er altijd strenge regels en keuringen. Veiligheid voor alles. Op de 55 e verjaardag van de koning genoot Rouveen van het motorische geweld om vervolgens op het feestterrein een biertje te halen. Vanavond nog een hoogtepunt in de gemeente Staphorst: het optreden van het Christelijk Mannenkoor Staphorst. Honderd mannen zingen uit volle borst tijdens dit traditionele Oranjeconcert. Eindelijk mag het weer.

Nieuws

menu