Laatste weken voor neuteboomtentoonstelling in Museum Staphorst

In een van de vitrines lijkt het wel alsof de schilder zijn werk even heeft onderbroken. Foto: Museum Staphorst

Wie het nog wil zien moet zich haasten: de tentoonstelling over neuteboom in Museum Staphorst is bijna afgelopen. Nog tot de kerstvakantie zijn topstukken van deze typische lokale volkskunst in het museum te bewonderen.

Sommige stukken komen uit de eigen verzameling, de meeste zijn geleend van particulieren en kunnen dus alleen nu bij elkaar bewonderd worden. Een van de museumvitrines laat zien hoe de schilder van neuteboom te werk gaat. Zijn materialen liggen rond de deur die hij net van een eerste laag gekleurde verf heeft voorzien.

Het aanbrengen van houtimitatie als bescherming of verfraaiing van houten meubels kwam de afgelopen eeuwen in heel Nederland voor. In Staphorst ontwikkelde deze techniek zich vanaf het eind van de 19 e eeuw tot het neuteboom, dat tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Behalve op binnendeuren, bedstededeuren, schoorsteenboezems en raamkozijnen is het neuteboom te vinden op bijvoorbeeld kleerkisten, hangvitrines, raamhorren, turfbakken, stoelen en stoven. Later breidde het arsenaal zich uit naar kapstokken, lectuurbakken, dienbladen en plantentafeltjes.

Neuteboom is niet een natuurgetrouwe houtimitatie, maar pure decoratieschilderkunst aangebracht door lokale huisschilders, ieder met een eigen stijl. Wie het aandurfde probeerde het zelf, overigens met wisselend resultaat.

Museum Staphorst is tot de kerstvakantie alleen op woensdag en zaterdag geopend.


Nieuws

menu