Lantaarn voor verongelukte Koenraad uit Staphorst is voor de vierde keer gestolen. 'Waarom doen mensen dit?'

De gedenkplek voor Koenraad, zonder lantaarn, want die is voor de vierde keer gestolen. Foto: Eelco Kuiken

Het wordt aanstaande dinsdag een zware dag voor Aad en Hetty van der Klaauw uit Staphorst. Op 20 december 2006 verongelukte hun toen 19-jarige zoon Koenraad op de Reggersweg. Het wordt nog pijnlijker, want voor de vierde keer is de lantaarn op de plek des onheils, waar altijd een kaars in brandt, gestolen.

Op de plek waar Koenraad stierf, is een kleine gedenkplek gemaakt, met een kruis, wat bloemen en andere objecten. Er staat ook altijd een lantaarn met daarin een tiendagenkaars. Het doel is dat er altijd een lampje brandt op deze plek. Deze lantaarn is nu voor de vierde keer gestolen. „Onverklaarbaar waarom mensen dit doen”, zegt moeder Hetty. „Is het vandalisme of had iemand en cadeautje nodig voor Sinterklaas en bleek de lantaarn geschikt? Zeg het maar.”

„Een moeder van een vriend van Koenraad zorgt er altijd voor dat de kaars brandt en ik zorg dat er kaarsen zijn. Laatst wilde ze een nieuwe kaars aansteken, toen bleek dat de lantaarn weer weg was. Voor de vierde keer. Het is erg pijnlijk voor ons, want zijn sterfdatum komt eraan en ook de kerstdagen zijn lastig. Altijd is er een stoel leeg. Hij had nu een gezin met kinderen kunnen hebben, zoals veel van zijn vrienden. Laat de gedenkplek van onze zoon met rust. De vorige keer heb ik heel lang moeten zoeken voor ik weer een geschikte lantaarn vond. Er moet een deksel bovenop zitten en geen deurtje. Iemand heeft mij daarna geholpen om het lantaarntje stevig te bevestigen, maar blijkbaar toch niet stevig genoeg. Nu zitten we eraan te denken om de lantaarn met een bout in beton vast te zetten.”

Verongelukt

In december 2006, vlak voor de kerstdagen, verongelukte Koenraad van der Klaauw op de Reggersweg. Een automobilist zag hem in de duisternis, vlak voor het viaduct over de Hoogeveense Vaart, over het hoofd. Vrienden van Koenraad maakten een monument op deze plek om hun kameraad te gedenken. Een van de vrienden fabriceerde een hardhouten kruis, dat vervolgens in een sokkel van beton werd geplaatst op de plek van het ongeluk. Op het kruis kwam een plaatje met de geboorte- en sterfdatum van Koenraad. In een lantaarn brandt altijd een kaars. „Ik vind het ook erg voor de man die Koenraad in het donker over het hoofd zag. We hebbennog steeds goed contact en we sturen elkaar nog elk jaar een kerstkaart. Ook hij moet nu weer lezen dat de lantaarn weer gestolen is.”

Nieuws

menu