'Laten we vooral in het oog houden dat de Sinterklaasintocht in Staphorst een kinderfeest is. Ik hoop dat iedereen z'n gezonde verstand gebruikt'

De organisatie Kick Out Zwarte Piet heeft een zogeheten melding gedaan bij de gemeente Staphorst dat ze zaterdag komt demonstreren tegen Zwarte Piet in het Overijsselse dorp. Burgemeester Jan ten Kate roept iedereen op om vooral in het oog te houden dat het om een kinderfeest gaat.

Kick Out Zwarte Piet in actie.

Kick Out Zwarte Piet in actie. Foto: Wilbert Bijzitter

Ten Kate moet naar eigen zeggen de demonstratie faciliteren. Wel worden er voorwaarden aan de melding gesteld. Zo krijgt KOZP waarschijnlijk een vak toegewezen waar de demonstranten in moeten staan. Dat zal in het centrum van het dorp zijn. Immers faciliteren van een demonstratie betekent dat de mensen mogen protesteren op de plek waar de activiteit waar ze tegen demonstreren ook plaatsvindt. De gemeente heeft contact met KOZP om te kijken hoe een en ander moet verlopen.

Kinderfeest

Ten Kate roep vooral de volwassenen op om er vooral aan te denken dat de Sinterklaasintocht van aanstaande zaterdag een kinderfeest is. De burgemeester wil er verder niet te veel over zeggen, omdat alle opmerkingen die hij maakt, gebruikt kunnen worden door mensen die activiteiten in gedachten hebben die afbreuk doen aan het fenomeen kinderfeest. Of er extra politie op de been zal zijn, wil hij dan ook niet zeggen. „Het is een kinderfeest, laten we dat vooral niet vergeten.”

Het organiserende comité laat weten niet met Zwarte Pieten te werken, maar met zogeheten Staphorst Pieten met Staphorster stipwerkmotieven op het gelaat, op een bruine ondergrond. De meeste Pieten hebben een pak aan, gemaakt van klederdrachtstoffen.

Nieuws

menu