Maarten 't Hart uit Groot Oever is vijftig jaar kunstenaar

Kunstschilder Maarten 't Hart in zijn atelier in Balkbrug.

Kunstschilder Maarten 't Hart in zijn atelier in Balkbrug. Foto: Sake Elzinga

Schilder Maarten ’t Hart (72) uit Groot Oever is vijftig jaar kunstenaar. Ter gelegenheid hiervan is een boek verschenen Het Duoboek met werk van de schilder en van zijn vrouw Annelies ’t Hart.

In Het Duoboek is van beiden werk opgenomen dat vanaf 2008 – 2023 tot stand is gekomen. In de Schuur, de tentoonstellingsruimte bij het huis van Maarten en Annelies ’t Hart aan Groot Oever 14 is tot en met zaterdag 6 mei een tentoonstelling te zien met werk van het echtpaar. Er zijn stadsgezichten en (kerk)interieurs te bekijken van Maarten ’t Hart, uitgewerkt in diverse technieken. Getekende miniaturen met bloemencomposities van wilde planten en stillevens van Annelies ’t Hart zijn ook te zien. In dit laatst is Annelies gespecialiseerd, net als haar man: alles tot in detail vastgelegd. Daarnaast hangt er een aantal uiterst nauwkeurig gepenseelde aquarellen van Nico de Deugd. Hij toont naast stillevens ook een paar kerkinterieurs.

Het boek is in De Schuur te verkrijgen. Over Maarten ’t Hart zijn overigens al veel meer boeken gemaakt en zijn werk hangt in diverse musea.

De schilder, absoluut niet te verwarren met de schrijver, is wereldberoemd, vooral met zijn kerkinterieurs. Alles is tot in detail en zeer minutieus vastgelegd. Zijn werk gaat de wereld over. Mensen en zaken die afleiden, laat hij weg en soms past hij de architectuur wat aan om een goed schilderij te krijgen. „Tekenen is niet alleen kijken, het is ook ruiken en luisteren. De hele sfeer van zo’n ruimte, het sobere en meditatieve ervan. Ik schilder er ook opzettelijk geen mensen in. En ook geen beelden, die laat ik weg als ze de lijnen verstoren, soms zijn ze ook gewoon te kitscherig. In een lege kerk raak je gericht op de ruimte en het licht. Alles daaromheen leidt alleen maar af.”

Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. Koningsdag open