Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst stuurt een brief naar alle kerken die zondag is voorgelezen. Hij schrijft over spanningen in de samenleving en roept ouders op om met hun kinderen in gesprek te gaan over de jaarwisseling, zodat deze rustig verloopt

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst heeft een brief naar alle kerken in Staphorst gestuurd, waarin hij ouders oproept om met hun kinderen in gesprek te gaan om er samen voor te zorgen dat de jaarwisseling en de kerst goed verlopen.

Afgelopen jaarwisseling waren de stewards ook actief en straks dus weer, hoewel oud en nieuw van zaterdag op zondag is.

Afgelopen jaarwisseling waren de stewards ook actief en straks dus weer, hoewel oud en nieuw van zaterdag op zondag is. Foto: FRENS JANSEN

De brief is afgelopen zondag in veel kerken voorgelezen. Ten Kate schrijft grote zorgen te hebben voor de komende weken, met name kerstavond en de jaarwisseling. „We leven in een onrustige samenleving. Er zit veel spanning. Die kwam tijdens de intocht van Sinterklaas naar buiten. Als gemeente houdt ons dit bezig. We doen er alles aan om de jaarwisseling rustig te laten verlopen, maar we kunnen het niet alleen. Ik hoop dat ouders en opvoeders hierover het gesprek met hun kinderen willen aangaan, dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Het zou jammer zijn als Staphorst wederom negatief in het nieuws komt.”

Samen sterker

Ten Kate geeft in het schrijven aan dat openbare orde en veiligheid in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, maar tegelijkertijd doet hij een klemmend beroep op ouders om met hun kinderen het gesprek aan te gaan over de komende jaarwisseling. „In gezamenlijk staan we veel sterker.”