Minibieb IJhorst nodigt schrijver Anke Verbraak uit om voor te lezen

De minibieb in IJhorst is zondag 22 augustus de aanleiding dat schrijver Anke Verbraak naar het Reestdorp komt om voor te lezen uit eigen werk.

De minibieb in IJhorst.

De minibieb in IJhorst. Foto: Streekredactie

De minibieb? Ja, een minibibliotheek, een kast waar mensen boeken uit kunnen halen en andere boeken weer in terug kunnen stoppen. Gratis. Bij de pastorie van de protestantse kerk in IJhorst staat sinds dit voorjaar een dergelijke kast, gevuld met boeken. Het is een initiatief van dominee Betsy Nobel en er wordt best veel gebruik van gemaakt.

Het is trouwens niet de enige minibieb in de gemeente Staphorst. Een dergelijke kast hangt al een jaar of vijf aan de muur van Museum Staphorst. Geheel is stijl is deze beschilderd met stipwerk. Het principe is hetzelfde: je mag er boeken uithalen en mee naar huis nemen. Je mag er ook ander exemplaar voor terugzetten. Gewoon voor nop en in goed vertrouwen.

Meer initiatieven

Er zijn in ons land steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. Minibieb sluit aan bij deze beweging. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt boeken te delen. Er is zelfs een website minibieb.nl waarop je kan zien waar een minibieb te vinden is. Betsy Nobel is van plan haar bieb aan te melden.

Anke Verbraak komt uit Roosendaal en woont inmiddels 25 jaar in Nieuwegein. Al sinds ze een pen kan vasthouden, schrijft ze verhalen. Water en Wolfskers is haar debuutroman. Andere korte verhalen zijn te vinden op haar eigen website www.ankeverbraak.nl . Hierop publiceert ze ook columns over vrouw en werk en over de alledaagsheid der dingen.