Museum Staphorst presenteert bijzondere foto's van Henk van der Leeden over het dagelijks leven in Staphorst. Een wereld die nog maar pas achter ons ligt, maar die definitief voorbij is

Een van de foto's van Henk van der Leeden.

Een van de foto's van Henk van der Leeden. Henk van der Leeden

Traditiegetrouw opent Museum Staphorst op de eerste zaterdag van april het nieuwe culturele seizoen. In 2023 staan in het museum de foto’s van Henk van der Leeden centraal.

Henk van der Leeden (1941), sinds 1967 freelancefotograaf met reportage-, portret- en reisfotografie als specialisme, zag de charme van Staphorst en Rouveen. Hij betrok tijdelijk een leegstaande boerderij aan de rand van het bos en wist het dagelijks leven langs de streek met zijn camera vast te leggen.

Mensen aan het werk op het land, bezig rond huis of in de tuin, op de fiets naar school en op zondag ter kerke. Staphorst was in de jaren tachtig een kleurrijke gemeenschap, waar nog volop streekdracht werd gedragen.

De tentoonstelling laat een groot aantal van zijn unieke foto’s zien, gemaakt in de periode 1982-1991. Het toont volgens het museum een wereld die nog maar pas achter ons ligt, maar die definitief voorbij is. Al decennia oefent Staphorst een aantrekkingskracht uit op kunstenaars om het dagelijks leven vast te leggen. Schilders, fotografen, allemaal kwamen ze naar Staphorst. De klederdracht sterft langzaam uit. Nog een jaar of 25 dan is de dagelijkse dracht verdwenen.

De foto’s zijn te zien van 1 april t/m 31 oktober. Later dit jaar verschijnt bij uitgeverij WBOOKS een boek met alle foto’s uit de tentoonstelling.

Huisstijl

Voor Museum Staphorst begint het museumseizoen 2023 extra bijzonder. In de wintermaanden is achter de schermen namelijk hard gewerkt aan een nieuwe huisstijl. Het logo presenteert het museum op herkenbare, maar eigentijds frisse en kleurrijke manier. De nieuwe huisstijl komt ook prominent in beeld op de nieuwe website. Het museum hoopt hiermee nog beter vindbaar te zijn voor bezoekers van ver en nabij.

Het museum is ook nog vast van plan uit te breiden. Het idee is een ondergrondse ruimte te realiseren onder de voortuin, een beetje zoals in ‘t Olde Maat Uus in Giethoorn ook is gebeurd.

Museum Staphorst is geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 10 tot 17 uur (zaterdag 10.00 tot 16.00 uur).