Nederland wordt Beter stuurt inclusieve sinterklaaspakketten naar basisscholen in Staphorst. Maar vijf van de tien scholen vieren het sinterklaasfeest niet en op veel andere komen roetveegpieten

De oude baas heeft het er maar moeilijk mee.

De oude baas heeft het er maar moeilijk mee. Anna Westerhof

Stichting Nederland Wordt Beter, een van de organisaties achter Kick Out Zwarte Piet en het platform Feest voor alle Kinderen, sturen ruim 250 inclusieve sinterklaaspakketten naar basisscholen in Staphorst en omgeving.

Wat de scholen ermee gaan doen, is niet duidelijk. Op vijf van de tien basisscholen in Staphorst wordt Sinterklaas niet gevierd. Dat zijn reformatorische scholen en die vieren het feest nooit. Op veel andere scholen in de gemeente Staphorst worden al roetveegpieten gebruikt.

Op zaterdag 19 november verhinderden honderden Staphorsters dat Kick Out Zwarte Piet-demonstranten de Markt in Staphorst konden bereiken, waar de intocht zou worden gevierd. Daar werden zogeheten Staphorster Pieten ingezet. Wel donker, met streekeigen stipwerkmotieven op het gelaat en in pakken, gemaakt van klederdracht. Onvoldoende, vindt Kick Out Zwarte Piet, want nog altijd donker en dus racistisch, vinden de tegenstanders.

Stichting Nederland Wordt Beter heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen 250 inclusieve sinterklaaspakketten opgestuurd naar basisscholen in Staphorst en omgeving vanuit haar platform ‘Feest voor alle Kinderen’. Het platform is geïnitieerd toen steeds meer gemeenten, bedrijven en gezinnen voorstanders van verandering werden en inspiratie zochten om de duurzame transitie van zwarte piet naar Piet mogelijk te maken.

Pakjesavond

In de sinterklaaspakketten zit een selectie aan artikelen waarmee een feestelijke inclusieve pakjesavond gevierd kan worden, waaronder een chocoladereep van Tony’s Chocolonely, inclusieve slingers en cadeaupapier, en een zelfontworpen sinterklaasspel. Verder worden scholen verwezen naar ons platform Feest Voor Alle Kinderen waar je kosteloos tips & tools, een lespakket, links naar inclusieve Sinterklaasartikelen en nog veel meer vind. Hiermee hopen Nederland Wordt Beter en Feest voor alle Kinderen de al ingezette verandering op scholen verder aan te moedigen of de scholen die nog niet zo ver zijn te inspireren om verandering te omarmen zodat ook in Staphorst en omgeving een veilige en inclusieve sinterklaasviering mogelijk wordt gemaakt op school.

Het initiatief Feest voor alle Kinderen heeft als doel scholen, bedrijven, gezinnen en geïnteresseerden op weg te helpen naar een inclusieve sinterklaasviering.