Niet gehinderd door enige kennis spuien over het geloofsleven in Staphorst hoeft niet meer. De Hersteld hervormde kerk in het dorp heeft digitaal Kerkzicht gelanceerd, met antwoorden op alle vragen

Er wordt soms besmuikt gedaan over het bevindelijke geloofsleven in Staphorst. In corona was er onbegrip en woede. Toen opende Kerkzicht haar deuren, een informatiecentrum van de Hersteld hervormde kerk. Nu is er ook een website waar antwoorden op staan op alle vragen die mensen kunnen hebben: www. kerkzichtstaphorst.nl.

Het informatiecentrum Kerkzicht in Staphorst.

Het informatiecentrum Kerkzicht in Staphorst. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

In Kerkzicht, dat schuin tegenover de kerk gelegen is, kunnen mensen zich laten informeren over het geloofsleven in Staphorst. Wat geloven de mensen? Hoe wordt het beleefd en waarom is dat zo? Kerkzicht ontstond in coronatijd na het massale onbegrip, onwetendheid en daardoor boosheid over het reformatorische geloof. Je mag boos zijn, maar je moet wel weten waar je het over hebt, was de achterliggende gedachte. De kerk wil openheid creëren. Een club vrijwilligers bemenst het centrum en geeft antwoorden op alle vragen.

Vaak is het zo dat lieden niet gehinderd door enige kennis van alles roepen over religieus Staphorst. Dat hoeft nu niet meer. Je fysiek laten informeren kan, maar het kan nu ook digitaal. De nieuwe website is feitelijk een uithangbord van het Staphorster bevindelijke geloofsleven. De kerkgang, wat en hoe deze precies plaatsvindt, het staat allemaal vermeld. ‘Twee keer op een zondag trekt men op om door Bijbellezen, de preek en het gezamenlijke bidden en zingen gesticht te worden. Door middel van de preek wordt men vermaand, vertroost en gesterkt.’ „Jongeren hebben deze website voor ons gemaakt. We zijn er erg tevreden over”, zegt Jan Talen van Kerkzicht.

NRC-columnist