Het onderzoek naar het 'Wonder van Staphorst' op Staphorster scholen wordt uitgebreid met 200 andere scholen in Nederland

Aircleaners op basisscholen in Staphorst, later ook wel het 'Wonder van Staphorst' genoemd. Foto: Wilbert Bijzitter

Minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs wil het onderzoek naar luchtreiniging dat op basisscholen in Staphorst moet worden gehouden, uitbreiden naar 200 andere scholen in Nederland.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is goed nieuws voor het Staphorster bedrijf PlasmaMade dat de filters maakt. Vorig jaar oktober zette het bedrijf in samenwerking met de gemeente filters in alle scholen in Staphorst, waarna, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, er nauwelijks besmettingen waren. Dit werd het Wonder van Staphorst genoemd.

Het onderzoek moet nog deze maand starten. Ook het experiment in Staphorst moet beginnen. Hier wordt al vanaf begin dit jaar over gesproken. PlamaMade-directeur Martin van der Sluis is blij. „Goed nieuws, alleen veel te laat natuurlijk. Dit had veel eerder gekund en gemoeten.”

Pilot

‘Hierdoor kunnen extra scholen en dus een 200-tal extra klaslokalen meedoen met de pilot. Daarmee kunnen we de pilot dus nadrukkelijk verbreden en het onderzoek ook in andere gemeenten laten plaatsvinden’, schrijft Wiersma in zijn Kamerbrief.

De scholen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de pilot kunnen zich aanmelden via de website: www.ventilatiehulp.nl. Hier worden ook de voorwaarden vermeld waaraan deelnemende scholen moeten voldoen.

Nieuws

menu