Het provinciehuis van Overijssel in Zwolle wordt gasloos dankzij de techniek van het bedrijf Dutek uit Staphorst

De nieuwe pomp in het provinciehuis wordt aangezet. Provincie Overijssel

Het provinciehuis van Overijssel in Zwolle wordt gasloos, dankzij het bedrijf Dutek uit Staphorst.

De provincie heeft met de ingebruikname van een HT (hoge temperatuur) warmtepomp uit Staphorst een eerste stap gezet naar een gasloos provinciehuis. Daarmee realiseert de provincie naar verwachting een jaarlijkse besparing op haar gasverbruik van 20 procent en dat past prima in de doelstelling om veel duurzamer te worden.

Van de 53 geselecteerde bedrijven die mee mochten denken, bleven er uiteindelijk zestien over die de vraag van de provincie verder uitwerken. Dutek uit Staphorst bleef als beste over. Het bedrijf had de ideale oplossing voor het vraagstuk: Duurzame oplossingen voor relatief hoge temperatuur verwarming. De inschrijving van Dutek bestond uit een hoge temperatuur warmtepomp op basis van een natuurlijk koudemiddel en een hoog rendement.

Warm water

Afgelopen week is de eerste HT-warmtepomp van Dutek in gebruik genomen in het provinciehuis, onder toeziend oog van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, portefeuillehouder Facilitair. Deze warmtepomp wordt ingezet voor de bereiding van warm tapwater in het provinciehuis.

Dutek Energy Solutions uit Staphorst richt zich op het leveren van hoogwaardige warmtepompsystemen. In oktober won zusterbedrijf Callic, ook uit Staphorst, de Jan Terlouw Innovatieprijs met de zogeheten aquathermie skid. Er zat een bedrag van 10.000 euro aan de prijs vast. De aquathermie skid is een installatie die warmte uit oppervlaktewater haalt als bron voor warmtepompen. Warmtewinning uit water als alternatief voor aardgas en dan ook nog op een manier die in Staphorst is bedacht en gemaakt, was goed voor de hoofdprijs.

Nieuws

menu