Rouveners klossen tijdens de kolderieke Klompenrace in het holst van de nacht weer over de keien

Rouvene giet uut!! Klossen over het plaveisel. Foto: Eelco Kuiken

Erik Leusink en Vera Schra hebben in de nacht van woensdag op donderdag de 19e Klompenrace in Rouveen gewonnen. Ze deden het in 6.46 en 9.19 minuten. De race op houten schoenen gaat niet om de winst.

Na twee jaar coronapauze liep Rouveen donderdagochtend in de barre vroegte uit voor de raarste race van de regio: de Klompenrace. Rouvene giet uut!! was het thema. Jaarlijks, behalve in coronatijd, bedenkt de organisatie Comité Zonuendan een actueel thema voor het evenement. Dit jaar kan Rouveen er weer op uit trekken en uitgaan, vandaar Rouvene giet uut!!

Melkbus

Het doel: verkleed en op klompen een parcours met hindernissen door het dorp afleggen. Om klokslag middernacht knalde de melkbus aan Scholenland, waarna het klossen begon. De race duurt altijd maar kort, de prijsuitreikingen in alle mogelijke categorieën neemt een half uur in beslag en de nazit is de hele nacht. De pijn in je voeten verzachten met bier.

Winst is niet het doel, wel de gemoedelijkheid. Je moet er wat voor doen, want het evenement is in het holst van de nacht en je dient de klompen van zolder te halen. Het Comité Zonuendan is de organisator. Het zijn dorpelingen die af en toe leuke dingen houden om de dorpssfeer te bevorderen en de boerengemoedelijkheid te roemen.

Nieuws

menu