SGP verslaat BBB in Staphorst, maar de nieuwkomers komen verrassend dichtbij. ChristenUnie levert fors in

Ilona Lagas is de nummer 4 van BBB in Overijssel en lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Ze wist Staphorst in beweging te krijgen.

Ilona Lagas is de nummer 4 van BBB in Overijssel en lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Ze wist Staphorst in beweging te krijgen. Foto: Wilbert Bijzitter

In de gemeente Staphorst is de SGP met 32,4 procent van de stemmen, traditioneel de grootste partij gebleven, op de voet gevolgd door BBB. De nieuwe partij behaalde 27,1 procent van de stemmen.

De SGP leverde wel 2,7 procent in. De opkomst in Staphorst was 84,7 procent, veel meer dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst 74,2 procent. Voor het waterschap stemden 82,1 procent van de kiesgerechtigden in Staphorst, ook een zeer hoge uitkomst. De uitslagen zijn nog niet binnen, maar lijsttrekker Jan Visscher van de SGP uit Rouveen lijkt wederom hoge ogen te scoren bij de waterschapsverkiezingen. Het kan nog gekker. In Dalfsen haalde BBB 43,8 procent van de stemmen.

Het is geen verrassing dat BBB enorm scoort in landbouwgemeente Staphorst, waar de vlaggen al maanden op de kop hangen, waar de stikstofproblematiek hard aankomt en waar meerdere PAS-melders wonen die in de problemen komen door de stikstofcrisis. Bovendien ligt in Staphorst een groot Natura 2000-gebied, de Oldematen-Veerslootslanden. Aan de noordkant van de gemeente begint een ander Natura 2000-gebied, de Weerribben-Wieden. De boeren hebben daar flink mee te maken.

De Staphorster gemeenteraad steunt de eigen boeren unaniem, ook het CDA en de ChristenUnie die in het kabinet zitten.

Opkomst

Dat de opkomst tot de hoogste van het land behoort, is ook geen nieuws. Staphorsters blijken altijd trouwe stemmers te zijn. Dit is altijd zo. De urgentie om te stemmen, bleek nu hoger dan vier jaar geleden.

De ChristenUnie, ook altijd een grote partij in Staphorst, verliest fors. De partij levert 10,3 procent in, een verlies van meer dan 10 procent. Het CDA, ook groot in Staphorst, levert 5 procent in en haalde 5,8 procent van de stemmen. Nieuwe partij JA21 behaalt in de kleinste gemeente van Overijssel 4,6 procent van de stemmen. Forum voor Democratie, vier jaar geleden groot, levert 9 procent in en komt uit op 4,4 procent van de stemmen. De PVV blijft met 4,1 procent van de stemmen nagenoeg gelijk.

BBB behaalt in de provincie Overijssel in één klap 31,2 procent van de stemmen, een aardverschuiving. In Drenthe is het zelfs 33 procent. De nieuwe partij is de grootste provinciale partij van Nederland geworden.