'Sinterklaasrellen Staphorst hebben met veel meer te maken dan met de kleur van Zwarte Piet.' Mogelijk volgt er een afkoelingsperiode met de komende jaren geen intocht

Als de gemeente Staphorst zich niet wil bezighouden met de kleur van Zwarte Piet, is het wellicht een idee om de komende jaren geen sinterklaasintocht in Staphorst te houden, als afkoelingsperiode van een paar jaar.

Er ontstaat zaterdagmiddag 19 november een groot tumult op de afrit van de A28 bij Staphorst.

Er ontstaat zaterdagmiddag 19 november een groot tumult op de afrit van de A28 bij Staphorst. Foto: Martijn Bijzitter

Dat is een van de adviezen die bureau Radar Advies geeft als het gaat om de desastreus verlopen sinterklaasintocht in Staphorst op 19 november. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) besloot te komen demonstreren in Staphorst en dat liep uit op rellen bij de afrit van de A28. Het adviesbureau kwam woensdag met het eindrapport. Er loopt nog een onderzoek naar de rol van de politie.

Burgemeester en wethouders (B en W) van Staphorst stellen aan de gemeenteraad voor in september te bekijken of de intocht goed en veilig kan en anders deze afkoelingsperiode van een paar jaar in te stellen en dat betekent geen intocht. Het onderzoeksbureau geeft wel aan dat er dan wel rekening moet worden gehouden met verzet dat verschillende vormen kan aannemen.

Eerlijk debat