Het is de derde dinsdag in april en dat betekent slenteren op de Staphorster Jaarmarkt, sinds 1815 niet meer weg te denken

Sinds mensenheugenis een traditie: de Staphorster Jaarmarkt.

Sinds mensenheugenis een traditie: de Staphorster Jaarmarkt. Foto: Wilbert Bijzitter

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te koop op de Staphorster Jaarmarkt. Vandaag is het weer zover. De markt is weer wat groter dan vorig jaar, er is een reuzenrad en sommige kramen blijven staan tot 21.00 uur en dat is een noviteit.

De Staphorster Jaarmarkt op de Gemeenteweg in het dorp, middenin het beschermde dorpsgezicht, gaat terug tot 1815. Het is een van de grootste evenementen in het jaar in Staphorst. Destijds een veemarkt met koeien en paarden en handjeklappende boeren, nu is het een enorme braderie met op dinsdag 120 stands. Als je de markt helemaal wilt belopen, ben je twintig minuten verder.

Het evenement is zoals het leven zelf. Soms gaat het goed, soms is het huilen met de pet op. Een jaar of vijftien geleden was de Staphorster Jaarmarkt op sterven na dood. Het was een zieltogend gebeuren op de Markt.

Besloten werd toen om alles, net als vroeger, weer te verplaatsen naar De Diek, de Gemeenteweg, het hart van Staphorst. Aanvankelijk zorgde de gemeente voor een marktmeester, later deden bedrijven dit. Sinds de grote ommezwaai om het weer op de Diek te doen, gaat het crescendo. Oké, het weer moet goed zijn, maar als dat zo is, loopt de regio uit om in Staphorst op koopjes te jagen. Corona zorgde voor stilte op het lint, maar ook dat kwam de markt te boven.

Jacob Veijer uit Staphorst is sinds een aantal jaren marktmeester van deze traditie op de Diek. De grote braderie trekt jaarlijks duizenden bezoekers en ook vandaag is dat weer zo. De markt is dit jaar groter en gaat ook langer door. Jarenlang was het rond een uurtje of twee wel gebeurd, nu gaat het evenement tot 17.00 uur door. Veijer is tevreden: “Het weer is goed en het loopt goed door.”

De Staphorster Jaarmarkt kent elk jaar trends onder de jeugd. In voorgaande jaren liepen de kinderen, die doorgaans vrij zijn op de derde dinsdag in april, met oranje haar rond en waren de spuitbussen niet aan te slepen, dit jaar loopt de jeugd met tsjilpende fluitjes. De jaarmarkt verandert zo in één grote schijnbare volière. Zo is er elk jaar een nieuwe trend te zien op de Jaarmarkt.