Regen teistert actiedag Pieter Zandt in Staphorst. Sponsorloop wordt waterballet. Soppen in de schoenen voor drie goede doelen die samen 22.500 euro kunnen verdelen

Rennen in de stromende regen.

Rennen in de stromende regen. Eelco Kuiken

Leerlingen van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst hebben dit jaar al 22.500 euro ingezameld voor drie goede doelen, te weten: Stichting Jafet, Stichting Denbi en de organisatie Woord van Hoop. Woensdag was er een grote actiedag. De hele school was in rep en roer voor de naaste.

Het was de vijfde grote actiedag. In 2018 gebeurde dit voor het laatst en door corona viel alles ook in het water. Even leek het erop dat het daar bij zou blijven, maar een aantal leerkrachten besloot toch weer alles uit de kast te halen. „Al met al een enorme organisatie”, zegt docent Hendrie Drost, die al jaren de organisatie leidt.

Leerlingen hielden een markt, waarbij ze alles zelf inkochten en aan de man brachten, ze liepen de longen uit hun lijf tijdens een grote sponsorloop én ook was er een spinningmarathon, waarin teams vanaf vijf uur in de ochtend aan het fietsen waren om geld in te zamelen. Ouders, opa’s, oma’s, tantes én bedrijven gaven grif. Alle acties tot nu toe brachten 22.500 euro op voor de Stichting Denbi, Stichting Jafet en de Woord van Hoop.

Goede doelen

De drie goede doelen spannen zich in om op basis van de Bijbelse barmhartigheid iets te doen voor de naaste die het veel minder heeft. Berdien Coster uit Staphorst werkt in het Ethiopische dorp Denbi om daar de gezondheidszorg te verbeteren. Janneke Hulst, ook uit Staphorst, werkt al jaren in Rio de Janeiro om straatkinderen te helpen en Klaasje Kooiker uit Staphorst werkt voor Woord van Hoop in Congo. De dames die voor God en hun naaste aan de slag zijn, kunnen het geld goed gebruiken. „Deze doelen hebben vinden allemaal hun oorsprong in Staphorst. Dat maakt het tastbaar”, zegt Hendrie Drost.

Het weer gooide woensdag af en toe flink roet in het eten. De grote sponsorloop, waar vele tientallen leerlingen aan deelnamen, werd geteisterd door de regen. De kinderen lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Soppen in de schoenen voor het goede doel. „Natter dan nat kun je niet worden.”