Staphorst bindt de strijd weer aan met processierups

Eikenprocessierups profiteert van milde temperaturen.

Eikenprocessierups profiteert van milde temperaturen. ANP

De gemeente Staphorst start vanaf 22 mei met de de bestrijding van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf spuit de eiken langs een aantal wegen in met een biologisch middel met bacteriën. Zij doen dit om de ontwikkeling van de rupsen in een vroeg stadium tegen te gaan.

Hierdoor vermindert het ongemak die de rupsen kunnen veroorzaken. De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen namelijk gezondheidsklachten als jeuk en huiduitslag veroorzaken.

Het middel wordt in de bomen gespoten met een tractor en een nevelspuit. Deze werkzaamheden gaan wanneer het weer het toe laat dag en nacht door. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten.

Kaartje

Op de website van de gemeente, www.staphorst.nl/eikenprocessierups ,staat een kaartje met daarop de spuitroute. Hier is ook meer informatie te lezen over de rups. De tractor en de nevelspuit zijn waarschijnlijk in de omgeving te horen, waardoor het kort, voor overlast kan zorgen. Het gespecialiseerde bedrijf doet zijn best om dit zoveel mogelijk te beperken.

Tuineigenaren in de gemeente Staphorst kunnen helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups door te zorgen voor biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in de tuinen worden namelijk insecten en tuinvogels aangetrokken die rupseneten.