Staphorst trekt de knip om onvoldoende verzekerde familie van 17-jarige jongen die met zijn stilgevallen trekker een aanrijding met een trein veroorzaakte, te helpen. Schade is 5 ton

Een trekker werd op de spoorwegovergang geraakt door een trein. De bestuurder wist al eerder uit te stappen. Foto: Compact Media

Vrienden en bekenden van de 17-jarige jongen die op zaterdagavond 7 januari met zijn trekker stilviel op de spoorwegovergang in Staphorst en een aanrijding met de intercity veroorzaakte, zijn een crowdfundingsactie gestart, zodat de schade van naar verluidt 5 ton gedekt kan worden.

Op die bewuste zaterdagavond haperde de trekker van de jongen. Het voertuig viel midden op de spoorwegovergang in de Gemeenteweg in Staphorst stil. De knaap kon net op tijd wegkomen en bleef ongedeerd. Een aanrijding met de intercity was het gevolg. Verder vielen er geen gewonden.

De tractor werd totaal vermorzeld, maar ook de schade aan de trein was groot, net als aan auto’s in de buurt die geraakt werden door stenen uit het grindbed die als kogels door de lucht vlogen. De kosten voor vervangend vervoer voor 400 passagiers komen daar nog bij. Het gaat al met al om een bedrag van rond de 500.000 euro, waarvoor de ouders van de jongeman verantwoordelijk worden gehouden.

Normaal gesproken draait de verzekering hiervoor op, maar de jongen en zijn familie zijn niet verzekerd of de dekking is zeer onvoldoende. Of dit vanwege religieuze overwegingen zo is, of een andere reden heeft, is niet duidelijk.

Crowdfunding

Bekenden van de familie zijn daarom een crowdfundingsactie gestart, zodat de schade betaald kan worden. Ze doen dit samen met de Stichting Staphorst-Helpt-Staphorst. Deze plaatselijke organisatie zag in 2014 het levenslicht, naar aanleiding van een grote brand. De huiseigenaar was om religieuze redenen ook niet verzekerd.

De stichting zamelde gelden in om het slachtoffer te helpen. Dat gebeurde in 2018 nog een keer, na wederom een verwoestende brand in een woonboerderij aan de Gemeenteweg. Vorige maand was er wederom een brand in een monumentale hoeve aan de Oude Rijksweg in Staphorst. Ook hier springt de Stichting Staphorst-Helpt-Staphorst bij. Deze inzamelingsactie loopt ook nog. „Het is een vorm van naastenliefde. We helpen mensen in nood in onze gemeente, zonder aanziens des persoons”, zegt Jan Kuijers van de stichting.

Overgemaakt

De giften die via de crowdfunding binnenkomen, worden door het crowdfunding platform Doneeractie overgemaakt aan de Stichting-helpt-Staphorst die uiteindelijk het geld aan de getroffen familie geeft. Mensen kunnen ook rechtstreeks geld overmaken aan de Stichting Staphorst-Helpt-Staphorst. Omdat het veelal om tientallen of honderden relatief kleine bedragen gaat, die samen een flink geldbedrag opleveren, doet de Belastingdienst volgens de stichting niet moeilijk.

De doneeractie kan gevonden worden via ww.doneeractie.nl/materi-235-le-gevolgschade-fam-van-der-horst/-72263. Er is al ruim 30.000 euro gestort via dit platform.

Het bankrekeningnummer van Staphorst-Helpt-Staphorst is: NL78 RABO 0158 6076 19. Wel vermelden dat het om het tractorongeluk gaat of om geld voor de familie De Witte van wie de boerderij vorige maand afbrandde.

Nieuws

menu