Oma's, moeders en tantes uit Staphorst rennen zich al weken rot om honderden kinderen in correct zittende klederdracht naar Prinsjesdag te laten gaan

Honderden leerlingen van de groepen 8 van de vijf Scholen met de Bijbel uit Staphorst zijn op Prinsjesdag in Den Haag te vinden. Een jaarlijks terugkerende traditie. Robert Jansema

Niet alleen een groep dames en een enkele heer uit Staphorst gaan op Prinsjesdag naar Den Haag, ook alle leerlingen van alle groepen 8 van de vijf Scholen met de Bijbel uit Staphorst zijn jaarlijks langs de route te vinden. Allemaal in klederdracht. Ambassadeurs van de kleurrijkste gemeente van ons land.

Ook zij vertrokken, net als elk jaar, dinsdagochtend met meerdere bussen naar Den Haag. De vijf reformatorische scholen zijn weken van tevoren al in de les met Prinsjesdag bezig. Wat is de dag eigenlijk? Wat gebeurt er? En waarom is het belangrijk?

De honderden kinderen gaan allemaal in klederdracht, vaak niet een uitgezonderd. Elk jaar redden oma’s, moeders, tantes en buurvrouwen het weer om de basisschooljeugd goed en kloppend in de Staphorster dracht te krijgen. Dat is een enorme klus, want kinderen dragen in Staphorst de klederdracht niet meer. Er moet altijd veel opgezocht worden en worden vermaakt. Dat lukt altijd, want op menig Staphorster zolder is de klederdracht nog te vinden.

Klederdracht moet kloppen

Het is uiterst belangrijk dat de kleding klopt. Je kunt nogal wat fouten maken als een ‘vreemde’ de streekdracht aantrekt. Kenners zien dat meteen. Daarom is het belangrijk dat oma’s een kritische blik werpen op hun kleinkinderen, alvorens ze naar Den Haag gaan. Klederdracht is alleen mooi als het op de juiste wijze gedragen wordt. Dat geldt ook voor de dames die naar Prinsjesdag gaan. Iedereen wordt aan een zeer kritisch oog onderworpen.

De jeugd uit Staphorst trekt na de aankomst in de hofstad in lange rijen door de straten om bij het juiste plekje te gaan staan. Op de dag na Prinsjesdag prijken de Staphorsters meestal op alle voorpagina’s van alle kranten.

Bijzondere dag

Het is vandaag een zeer bijzondere dag voor de gemeente Staphorst. 39 dames en zeven heren maken vandaag deel uit van de erewacht op Prinsjesdag. Dat de groep volwassenen en schoolkinderen naar Den Haag gaat, is op zich geen nieuws meer. Dat gebeurt al 22 jaar. Dat de mannen en vrouwen nu deel uitmaken van de erewacht is wél heel bijzonder. Elk jaar is een andere provincie aan de beurt, nu dus Overijssel.

Nieuws

menu