Staphorsters in klederdracht staan op Prinsjesdag niet achter, maar voor de hekken. Ze vormen de erewacht van het koninklijk paar en dat is heel bijzonder

Staphorster dames op Prinsjesdag. Een jaarlijkse traditie. Eelco Kuiken

De Staphorsters die al 22 jaar in klederdracht naar Prinsjesdag gaan, maken dit jaar een wel heel bijzondere trip. Ze maken deel uit van het zogeheten burgerdetachement. Dat houdt in dat 39 dames en zeven heren de erewacht vormen van de koning en koningin. Dit keer niet achter, maar voor de hekken.

Elk jaar mag een andere provincie burgers leveren voor de erewacht. Dit jaar is Overijssel aan de beurt.

Jaarlijks gaan de Staphorster dames en een enkele heer in klederdracht naar Den Haag om tijdens de derde dinsdag in september achter de hekken te staan. Dat is een echte traditie. Nu neemt de provincie de organisatie over en ook Defensie heeft een flinke vinger in de pap. Twee jaar geleden was Overijssel al aan de beurt, maar door corona ging het allemaal niet door. Nu dus wel.

Briefing

Maandagavond waren de Staphorsters in het provinciehuis in Zwolle te vinden voor een briefing. Niet alleen de Staphorsters maken deel uit van de erewacht, ook medewerkers van Landschap Overijssel en het provinciale Rode Kruis staan voor de hekken. Het is een grote eer dat je als burger in de erewacht mag staan van het koninklijk paar. Dit jaar is prinses Amalia er ook voor het eerst bij. De dames mogen geen tas bij zich dragen en ze worden allemaal gescreend.

Het is een hele eer, maar het vergt ook wel wat van lijf en leden. Burgers en militairen die de erewacht vormen, lopen eerst in colonne naar een plek langs de route om vervolgens uren op dezelfde plek te staan. Tien Staphorsters staan daarom niet in de erewacht, maar gewoon, net als altijd, achter de hekken, met een stoeltje.

Staphorster dames en een paar heren gaan elk jaar in dracht naar Den Haag voor de opening van het parlementaire jaar. Ook honderden schoolkinderen uit de groepen 8 van de vijf Scholen met de Bijbel doen dit, ook allemaal in klederdracht.

Kritiek is er ook. Sommigen vinden dat de dames en heren de indruk wekken dat Staphorsters dagelijks in klederdracht lopen. Ze voeren een toneelstuk op. De dames en heren en ook de kinderen trekken zich niks aan van de onmin. Ze genieten met volle teugen. Staphorst positief onder de aandacht brengen, dat is het doel.

Nieuws

menu