Staphorsters zitten niet te wachten op statushouders in hotel Waanders. 'Jullie laten je de gek aansteken door het zooitje in Den Haag'

De informatieavond over de huisvesting van statushouders in Waanders roept veel emotie op. Foto: Wilbert Bijzitter

Staphorsters zitten niet te wachten op statushouders die in het voormalige hotel Waanders midden in het dorp gaan wonen. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid, maar burgers zien ze liever gaan dan komen.

Dat bleek maandagavond tijdens een informatieavond in het gemeentehuis van Staphorst. Omwonenden van het voormalige hotel waren uitgenodigd, maar het halve dorp was uitgelopen om te horen wat burgemeester Jan ten Kate en de wethouders Alwin Mussche en Lucas Mulder te vertellen hadden. De boodschap viel niet in goede aarde.

De gemeente heeft haar oog laten vallen op het voormalige horecabedrijf om statushouders te huisvesten. Het gaat om vluchtelingen die een status hebben en recht hebben op een huis in de gemeente Staphorst. Die huizen zijn er niet. De gemeente en Woonstichting VechtHorst werken er naar eigen zeggen hard aan om geschikte woningen te bouwen.

Taakstelling

Totdat dit zover is, wil de gemeente statushouders huisvesten in hotel Waanders, althans dat is een optie die de gemeente zeer serieus onderzoekt. Het gaat om veertig tot vijftig personen, de totale taakstelling die Staphorst volgend jaar van het rijk krijgt. Het zou gaan om een termijn van één tot twee jaar. De gemeente moet deze mensen simpelweg huisvesten; het is een opdracht van het rijk. Door dit in Waanders te doen, wordt de asielketen ontlast en levert Staphorst een bijdrage aan het grote probleem van een vastlopend systeem, zo is de gedachte. Wat ook meespeelt, is dat het hotel al het juiste bestemmingsplan heeft. Nieuwe procedures zijn niet nodig.

De aanwezigen zijn er maandagavond duidelijk over: „Doe het niet”, klinkt het vanuit de zaal. „Daar komt rottigheid van.” Op het antwoord van burgemeester Ten Kate dat Staphorst een taakstelling heeft, klinkt het: „Laat die Kaag maar komen. Jullie laten je de gek aansteken door het zooitje in Den Haag. Jullie volgen Den Haag veel te slaafs. De boeren moeten ook al van hun land af.”

Mannen

De zaal is bang dat het alleen maar om mannen gaat, waarvan er straks wellicht veertig tot vijftig in het hart van het dorp bivakkeren. Als wethouder Mussche zegt dat er mogelijk ook gezinnen komen, wordt er schamper gelachen. „Ik heb drie dochters”, klinkt het. „Die durven daar toch ‘s avonds niet meer langs te fietsen.”

Anderen wijzen naar Ter Apel waar mensen niet meer de bus durven te nemen uit angst voor de vluchtelingen. Weer anderen hebben het over Kampen, waar mannen uit het AZC in Dronten - dat op een steenworp afstand van Kampen ligt - voor problemen zorgen en de maatschappelijke onrust groot is. Daar gaat om het duizend vluchtelingen, in Waanders om maximaal vijftig statushouders. Voor de meeste aanwezigen is dat één pot nat.

Het is een moeilijke avond voor Burgemeester en wethouders van Staphorst. Dat de gemeente een taakstelling heeft, dat het om statushouders gaat en niet om vluchtelingen, die boodschap landt nauwelijks bij de mensen in de zaal. „Straks ziet het COA dat hier bedden zijn in Staphorst en dan zit het hotel straks vol met asielzoekers.”

Bekokstoofd

Het voormalige hotel wordt verkocht aan projectontwikkelaar Jan Mulder uit Punthorst. Hij wil op de plek van het hotel een complex bouwen met 78 appartementen en een grandcafé, maar de gemeenteraad schoot dit plan vorige maand af. De politiek vond het te groot en te massaal. Ook de buurt moest niets van de plannen hebben. B en W zagen het project overigens wel zitten. „Met voorbedachten rade is er een streep doorgezet”, klinkt het uit de zaal. „De puzzelstukjes vallen iets te gemakkelijk in elkaar. Dit is van tevoren bekokstoofd.”

De aanwezigen vinden dat de politiek dienstbaar moet zijn aan de bevolking. „Wij willen het niet, de bevolking wil het niet, dan kan de gemeente of een andere overheid toch niet zeggen: we doen het toch? U bent dienstbaar aan ons. Luister naar de eigen bevolking.”

Nieuws

menu