Koning Willem-Alexanderschool in Staphorst viert het feit dat de school een decennium geleden van 'Prins' 'Koning' werd, net als de vorst zelf

De hele school vierde feest met veel muziek.

De hele school vierde feest met veel muziek. Johan van Arnhem

Het is tien jaar geleden dat de reformatorische Prins Willem-Alexanderschool in Staphorst Koning Willem-Alexanderschool werd. Immers ook de prins werd toen koning en de naam moest kloppen met de feiten. Dat feit werd woensdag met de hele school gevierd.

De dag voor Koningsdag werd aangegrepen om het 10-jarig jubileum te vieren. De kinderen stonden uiteraard centraal. Er was een spelletjesmorgen, maar er was vooral ook veel muziek. De leerlingen, ouders en vele belangstellenden zongen onder leiding van Harm Hoeve vaderlandse liederen, Israëlische liederen (de staat Israël bestaat dit jaar 75 jaar) en psalmen. Ook het Nederlandse volkslied ontbrak uiteraard niet, net zoals het Oekraïense volkslied. Johan Bredewout bespeelde de piano en Arjan en Edith Post bliezen op de trompet.

Bezoek koningspaar

Op 19 juni 2013 vond de naamsverandering officieel plaats. Alle leerlingen waren diezelfde middag aanwezig bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zwolle. Dat werd een onvergetelijke dag. De school had aanvankelijk het koninklijk paar uitgenodigd om bij de naamsverandering aanwezig te zijn, maar dat kon niet. De leerlingen werden daarop uitgenodigd om naar Zwolle te komen om het vorstelijk paar te ontmoeten.

De Prins en later Koning Willem-Alexanderschool bestaat 52 jaar. Toen de Eerste School met de Bijbel aan de Kerklaan uit zijn jasje groeide, werd er een nieuwe school gebouwd aan de Admiraal W.G. van Nesstraat. Met voormalig directeur meester Evert Mussche aan het roer vestigde de school zich in 1971 in het nieuwe gebouw. De naam ging Willem-Alexanderschool luiden, wat na verloop van tijd Prins Willem-Alexanderschool werd.

Toen de prins in 2013 koning werd, besloot men ook de naam van de school mee te veranderen in Koning Willem-Alexanderschool. Het is een grote school met ruim over de driehonderd leerlingen.