Chauffeursvereniging De Lichtmis 'kneep 'm als een oude dief', maar zaterdagmiddag was het droog een dus kwamen duizenden mensen naar de Truckersdag in Staphorst

Genieten van honderden vrachtwagens in Staphorst.

Genieten van honderden vrachtwagens in Staphorst. Foto: Eelco Kuiken

Duizenden mensen hebben vrijdagavond en vooral zaterdag de Truckersdag op De Tippe in Staphorst bezocht. Het natte weer leek roet in eten te gooien, naar zaterdagmiddag was het droog en dat betekende dat er rijen voor de ingang van De Tippe stonden. Iedereen mocht overigens gratis naar binnen.

„Ik kneep hem zaterdagochtend als een oude dief”, zegt de voorzitter van Chauffeursvereniging De Lichtmis, Arjan Kuiers. De club houdt om het jaar de Truckersdag in Staphorst.

“In de ochtend kwam de regen met bakken uit de lucht, maar tegen 12.00 uur werd het droog en ik geloof dat het nu drukker is dan vier jaar geleden”, zegt Kuiers. (Twee jaar geleden ging het evenement door corona niet door.) Hij wijst naar de dreigende lucht die de regen binnenboord houdt. “Dit weer is perfect voor ons. We hebben ongelooflijk veel geluk gehad.”

En dus is het zaterdagmiddag samen met drommen mensen genieten van de 400 vrachtwagens die naar Staphorst zijn gekomen, waaronder tachtig oldtimers. De een is nog mooier dan de ander. Er staan ook veel kranen op De Tippe, die allemaal recht overeind staan. Een woud van staal van tientallen meters hoog torent uit boven het evenemententerrein.

Diesel, shag en patat

De geur van dieseldampen, gemengd met zware shag en patat hangt over het terrein. Heerlijk vinden de mensen het. Een mobiele bar zorgt voor ranja of bier. Mannen worden weer kinderen en omgekeerd. Niet zelden zitten de kleintjes hoog en droog in een cabine en doen ze alsof ze de koning van de weg zijn.

Chauffeursvereniging De Lichtmis telt bijna 500 leden en houdt diverse evenementen. De tweejaarlijkse Truckersdag in Staphorst is daarvan de grootste. De organisatie is een enorme klus voor de club en het wordt steeds veelomvattender. Voor de stikstofcrisis vroeg je een vergunning aan en was het geregeld. Dat is niet meer zo. De vereniging moest een duur bureau inhuren om een zeer detaillistische stikstofberekening te maken. Die ging naar de provincie en na veel vijven en zessen was de vergunning een feit.

Dat dit evenement leeft onder de chauffeurs, blijkt uit het aantal aanmeldingen, 400 vrachtwagens is meer dan ooit. “Het is heel bijzonder, want iedereen mag gratis naar binnen. We hebben veel sponsoren en ook de deelnemers leggen soms wat geld bij. Daardoor is dit allemaal mogelijk”, zegt Kuiers.