Het heeft even geduurd, maar het hoogste bouwwerk van IJhorst staat fier overeind. Nog een paar zaterdagen klussen en dan kan het publiek genieten van het uitzicht over het Reestal

De uitkijktoren in IJhorst staat, maar is nog niet klaar.

De uitkijktoren in IJhorst staat, maar is nog niet klaar. Foto: Martijn Bijzitter

Het hoogste bouwwerk van IJhorst, een uitkijktoren aan de rand van het Reestdal, is bijna klaar. Het ding is nog niet af. vrijwilligers gaan zaterdag weer verder. Maar hij staat en dat is heel wat.

Het plan om nabij het dorp een toren te bouwen komt voort uit het project Dorpsplan Plus. Een jaar of tien geleden maakte het dorp in het kader van de leefbaarheid allerlei plannen. Een beleefroute kwam er al, net als een geitenweide, een sponsortocht en obs De Iekmulder is een brede school geworden.

De uitkijktoren was ook een idee. Het gevaarte moet de economie in het dorp een impuls geven. Het dorp wil niet zomaar een toren. Daar zit een nostalgisch gevoel achter. In het verleden stond er ook een uitkijktoren bij De Witte Bergen.

Lange adem

Het bleek een project van de lange adem. Ook het geld was een probleem. De provincie sponsorde vijftig mille, als de dorpsraad met vrijwilligers en eigen geld hetzelfde bedrag bij elkaar wist te brengen. De gemeente zegde een kleine vijf mille toe. Toch was er nog 20.000 euro extra nodig. De dorpsraad is bezig met een crowdfundingsactie. Nog 10.000 euro is nodig. Dat moet lukken, denkt de dorpsraad.

Deze zomer moet de uitkijktoren klaar zijn en kan iedereen op het platform dat op vijftien meter hoogte ligt, over het Reestdal heen kijken.