Voormalig meester Gert van Tol uit Rouveen schrijft de onderwijsroman Florijnen op zandgrond met in de hoofdrol zijn oude school De Triangel

Een jaar of tien geleden werd in een kelder van hervormde basisschool De Triangel in Rouveen een kistje gevonden met daarin 1000 gulden. Het mysterie zorgde ervoor dat oud-directeur van de school, Gert van Tol, ging fantaseren met de historie van Rouveen als uitgangspunt. Dit leverde het boek Florijnen op zandgrond op. De auteur neemt zijn lezers mee naar de Spaanse tijd die doorsijpelt in het heden.

Gert van Tol uit Rouveen schreef een boek over Rouveen aan het eind van de Spaanse tijd. Heden en verleden vervlecht hij tot een spannend verhaal.

Gert van Tol uit Rouveen schreef een boek over Rouveen aan het eind van de Spaanse tijd. Heden en verleden vervlecht hij tot een spannend verhaal. Foto: Mediahuis Noord/ Eelco Kuiken

Gert van Tol (64) is een bekende Rouvener. Van 1981 tot en met 2007 werkte hij als leerkracht en later als directeur op de Rouveense basisschool. De onderwijsman is een verhalenverteller. Vroeger, toen hij voor de klas stond, hingen de kinderen aan zijn lippen. „Verhalen blijven voor altijd hangen. Je neemt kinderen mee in een andere tijd en ze leren er veel van. Het is belangrijk dat leerkrachten blijven vertellen”, zegt Van Tol. Om die reden noemt hij Florijnen op zandgrond dan ook een onderwijsroman.