Wandelaars strikken hun veters in Staphorst voor de 17e Avondvierdaagse. Met de zon in de rug lopen door de mooiste en kleinste gemeente van Overijssel

Gisteravond was de startlocatie Rouveen.

Gisteravond was de startlocatie Rouveen. Wout Nooitgedagt

De gemeente Staphorst staat weer in het teken van de Avondvierdaagse. Honderden kinderen én volwassenen lopen de vijf of de tien kilometer door dorpen en ommelanden. Het is de 17e editie.

De Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) tekent, zoals elk jaar voor de organisatie. Dankzij tientallen vrijwilligers kunnen de wandelaars ook dit jaar weer veilig op weg. Gisteren was de start in Rouveen. Ook dit jaar zijn alle negen routes uitgezet door penningmeester Gerrit Lindenholz. Elk jaar hoopt de organisatie de 2000 wandelaars te halen. Of dat dit jaar zo is, is nog niet duidelijk. Vorig jaar deden er 1870 wandelaars mee. Gisteren waren het er 1245. Tegen het einde van de week loopt dat waarschijnlijk op.

SWOS

De Avondvierdaagse is een van de grotere evenementen in de gemeente Staphorst. Dat is sinds 2005 zo, daarvoor werd er 35 jaar niet gewandeld. De speciaal voor dit doel opgerichte SWOS bracht daar weer verandering in. De eerste editie bracht 600 deelnemers op de been. De Staphorster editie kenmerkt zich doordat er veel sponsoren zijn die hapjes en drankjes mogelijk maken, dat veel vrijwilligers zich inspannen om alles mogelijk te maken en dat er relatief veel volwassenen meelopen.

SWOS groeide uit tot een wandelstichting die nationale bekendheid geniet. De stichting verzorgt meerdere tochten per jaar. Daar komen honderden mensen op af en ze komen vanuit heel Nederland.