Wandeling naar het einde van de oorlog in het Staphorsterbos
De wandelingen vinden vaker plaats en worden goed bezocht. Foto: G. Pruim
De wandeling vertrekt naast de voormalige boswachterswoning aan de Vijverweg 4 in Punthorst. Dit keer zijn er foto’s te zien van de derde en laatste rustplaats van Yves Loichot in Kapelle (Zeeland). Ook worden er kogelhulzen getoond die gevonden zijn in de brandgang op de locatie waar de Franse parachutisten twee mannen uit het verzet beschoten.
De afdeling wapens, munitie en explosieven van de Koninklijke Marechaussee liet zijn licht er over schijnen. Op de betreffende locatie vertelt een kenner over de uitkomst van dit onderzoek. Ook de hulzen zelf zijn dan te zien. Die brengen het verhaal van het verzet en de Franse bevrijders tastbaar dichtbij.
Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling horen de deelnemer het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. De wandeling stopt ook bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post fungeerde. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet).
De wandeling voert verder door de brandgang die die nacht intensief werd gebruikt. Wandelaars horen en zien aan de hand van foto- en kaartmateriaal onder andere over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt.
De tocht begint om 19.00 uur en duurt ruim anderhalf uur. Graag reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of via het contactblad op de site westhoffboeken.