Wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson verkoopt en signeert op de Ladies & Men's Night bij Boer Staphorst zijn iconische fotoboek Between the sea & the sky. Staphorst speelt een belangrijke rol in het monumentale werk

Fotograaf Jimmy Nelson signeert zijn boeken tijdens de Ladies & Men's Night bij Boer in Staphorst. Eelco Kuiken

Drieduizend bezoekers hebben vrijdagavond de eerste Ladies & Men’s Night bij Boer Staphorst bezocht. Eregast was de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson die zijn boek Between the sea & the sky presenteerde, met hierin een belangrijke rol voor Staphorst.

Boer Staphorst kende al de Ladies Night en de Men’s Night, maar een avond voor beide seksen was er nog nooit. Tot vrijdagavond. Drieduizend gratis kaarten werden er besteld. Het enorme woonwarenhuis in Staphorst was afgeladen vol.


Bezoekers konden zichzelf onderdompelen in een wereld met de meest uiteenlopende activiteiten. Er waren presentaties van allerlei bekende merken en kramen van lokale ondernemers. Op elke hoek in het enorme pand was wel wat te doen. De avond kan dan ook een succes worden genoemd.

Jimmy Nelson (54), de Britse fotograaf die al tientallen jaren in Nederland woont, was ook bij Boer te vinden en dat was niet voor niks. Hij presenteerde onlangs zijn nieuwste fotoboek Between the sea & the sky een monumentaal werk met daarin twintig klederdrachten van Nederland. „Dit boek is een metafoor voor de wereld. De schoonheid is er nog, maar langzaam verdwijnt het. De mensen die ik fotografeer in mijn boeken hebben iets wat mij missen: eigenheid en trots en ze staan dichterbij hun voorvaderen.”

Staphorst

Tijdens coronacrisis besefte Jimmy dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis. Het kunstboek Between the Sea & the Sky is een ode aan Nederland. Nelson portretteerde twintig Nederlandse gemeenschappen in streek- en klederdracht én de omgeving die hen gevormd heeft. Uiteraard kwam hij ook in Staphorst terecht.

Deze artistieke reis voerde van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Het 528 pagina’s tellende boek over Nederlands erfgoed en klederdracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera.

Nelson publiceerde eerder het iconische boek Before they pass away . Hiervoor reisde hij drie jaar de wereld over om 35 inheemse stammen te fotograferen. Uit dit project vloeiden de eveneens beroemde boeken Homage to humanity en The last sentinels voort.

Nu dus Between the sea & the sky . Het boek, met de afmetingen van een flinke kanselbijbel en een kilo zwaar, was voor 125 euro te koop in een stand van The Read Shop Frans Nooren. De exemplaren vlogen weg en Nelson signeerde zich de vingers blauw. „De oplage is 15.000 exemplaren, 9.000 zijn er verkocht”, zegt de fotograaf die voor iedereen de tijd nam, op de foto ging en boeken signeerde. „Ik doe alles zelf, dit is mijn onderneming. Met het verkopen van boeken en het houden van lezingen en exposities financier ik mijn projecten.”

Vriendschap

Fotograferen is voor de Britse Nederlander een soort therapie. „Ik kom uit een duistere jeugd en daarom ben ik mijn leven lang op zoek naar het licht en dat is fotografie. Ik zoek een veilige plek en reisde de wereld over, maar ik merkte dat ik niet ver weg hoef om veiligheid en vriendschap te vinden, zoals hier in Staphorst.”

Nelson denkt alweer na over een nieuw project: het fotograferen van stammen, hun klederdrachten en leefgebied in het Midden-Oosten. Ook wil hij naar Papoea Nieuw-Guinea, waar duizend verschillende talen door diverse stammen worden gesproken. „Ik ben halverwege. Altijd op zoek naar het licht. Letterlijk.”

Nieuws

menu