Wissel in de gemeente Staphorst je tuintegel om voor een gratis tuinplant om de leefomgeving te vergroenen

Tegels eruit, groen erin.

Tegels eruit, groen erin. Foto: Tineke Dijkstra

Inwoners van alle kernen van de gemeente Staphorst kunnen op donderdagavond 25 mei één of meerdere tuintegels omruilen voor één gratis tuinplant.

Dit kan in Staphorst op het plein voor het Dienstencentrum, in Rouveen op het Kerkplein en in IJhorst op het plein van de Iekmulder. Inruilers zijn van harte welkom tussen 17.00 en 19.00 uur en tot zover de voorraad strekt. De tegelruilactie is een initiatief van de gemeente in samenwerking met Stichting Steenbreek en Stichting Welzijn Staphorst.

In 2023 wil de gemeente Staphorst alle inwoners nog enthousiaster maken om hun leefomgeving te vergroenen en hen hierbij ook graag een handje helpen. De gemeente is daarom sinds begin dit jaar aangesloten bij Stichting Steenbreek, net als steeds meer andere gemeenten. Om de acties te kunnen organiseren werkt gemeente Staphorst samen met Stichting Welzijn Staphorst, woningstichting de VechtHorst en Vluchtelingenwerk.

Stichting Steenbreek wil verstening–het bebouwen en betegelen van natuur, landschapen gronden, waaronder tuinen-verminderen en mensen bewust te maken van de positieve gevolgen van het leven in een groene omgeving. Steenbreek werkt samen met gemeenten, waterschappen en provincies aan een groene, biodiverse, klimaatadaptieve en gezonde leefomgeving.

Positieve verandering

Elke vierkante meter steen die wordt vervangen in de openbare ruimte of in de tuin is een positieve verandering. Het zorgt ervoor dat water weer in de bodem kan zakken en daarmee wordt het riool minder belast tijdens een extreme regenbui. Het brengt verkoeling in warme tijden en geeft bijen, vlinders, vogels en allerlei andere kleine dieren weer een leefgebied.

Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen betekent een groene tuin en leefomgeving een leuker en gezonder leven. Daarnaast zijn de tegelruilacties ook een goed moment om elkaar als buren te ontmoeten en elkaar een handje te helpen met het verwijderen van een tegel of het planten van een plantje. Zo kunnen we sámen werken aan een groene, biodiverse en klimaatadaptieve gemeente.