Alzheimer Trefpunt Staphorst nodigt theatergroep Ervarea uit: 'Zij laten op een humoristische manier zien hoe je kunt omgaan met dementie'

De de deelnemers van de werkgroep Alzheimer Trefpunt Staphorst. Vlnr: Erna Martens, Lijsje Hulst, Trijntje Kuijers, Meike van Ree, Rensje Dunnink. Onderste rij: Gerline Dunnink, Roelie Dunnink, Claudy Talen. Foto: Alzheimer Trefpunt Staphorst

Ga je mee in de beleving, of haal je iemand terug naar de werkelijkheid? Of creëer je dan juist verwarring? Omgaan en samenleven met iemand die lijdt aan dementie is niet makkelijk. Om hierbij te helpen is er op maandag 3 oktober een bijeenkomst in Rouveen voor mantelzorgers, naasten, zorgprofessionals en anderen belangstellenden. „Hoe kun je daar nou het beste mee omgaan?”
Lees meer over
De Staphorster

In het kader van de Wereld Alzheimer dag heeft Alzheimer Trefpunt Staphorst theatergroep Ervarea uitgenodigd in d’Olde Skoele in Rouveen. „Hoe reageer je nou op bepaalde dingen, of hoe juist niet? Dat is een zoektocht”, vertelt maatschappelijk werker Gerline Dunnik-Kuiers van de Noorderboog Zorgroep. Er is op deze maandag na afloop van de voorstelling ruimte voor ontmoeting met een kopje koffie en hapje.

Ervarea

Speciaal voor deze bijeenkomst is theater groep Ervarea uitgenodigd. De kracht van deze groep zit in de interactieve en speelse manier van het aanbieden van handvaten hoe je om kunt gaan met mensen met dementie. De kennis gaat leven door herkenbare voorbeelden en de manier waarop Ervarea dit brengt.

Met een dosis humor en het denken in mogelijkheden, ontstaat een sfeer waarin het ‘anders’-denken een ieder verder helpt. „In de voorstelling wordt uitgelegd hoe je kan omgaan met dementie. Dit wordt op een humoristische manier gedaan. Het is fijn voor een stukje herkenning met elkaar. Dat je die herkenning in de voorstelling terugziet en na afloop je eigen ervaringen met elkaar kan bespreken”, legt Gerline uit

Alzheimer Café

De bijeenkomst is navolging van de Wereld Alzheimer dag van vorige week woensdag. Maar het Alzheimer Trefpunt houdt op iedere eerste maandag van de maand een bijeenkomst. „We hebben dan altijd een Alzheimer Café, maar de eerste maandag van oktober doen we altijd iets groters”, legt Gerline uit. „Vorig jaar kwamen er op de bijeenkomst in het kader van de Wereld Alzheimer dag wel 70 bezoekers, maar de ontmoetingen op de overige eerste maandagen van de maand kunnen wel een oppepper gebruiken. Vanwege corona is het vaak niet doorgegaan en sindsdien is de opkomst wisselend, meestal komen we samen met 10 tot 15 personen.”

Het Alzheimer Trefpunt wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland, Thuiszorg Icare, Carinova Steunpunt Mantelzorg, RST Zorgverleners en Zorggroep Noorderboog. „Mensen met dementie zijn altijd welkom tijdens de bijeenkomsten, maar het is vooral voor mensen die samen leven met iemand die dementeert en voor de zorgprofessionals”, legt Gerline uit.

Aanmelden is verplicht en kan tot en met vrijdag 30 september 12.00 uur. Opgeven kan via steunpuntmantelzorg@carinova.nl of telefonisch: (0570) 518185. De bijeenkomst is aan de Oude Rijksweg 427 in Rouveen. Inloop vanaf 19.00 uur. Start programma 19.30 uur.

Nieuws

menu