Column: Kappersproat | Asociale taxichauffeur... 'Ik heb nog veel meer ritjes'

Kapper Dicky Heuckeroth uit Staphorst heeft weer genoeg te vertellen in zijn column Kappersproat.

Kapper Dicky Heuckeroth uit Staphorst heeft weer genoeg te vertellen in zijn column Kappersproat. Foto: Dicky Heuckeroth

Kapper Dicky Heuckeroth uit Staphorst schrijft één keer in de maand een column in de Staphorster. Deze maand probeert Dicky zich niet te veel te ergeren, maar door een asociale taxichauffeur lukt dat niet helemaal.
Lees meer over
De Staphorster

Als je zo om je heen kijkt en het nieuws een beetje volgt is er maar weinig positief! We proberen om bepaalde groepen niet voor het hoofd te stoten, zie je op televisie , lees je in de krant en op Netflix word je er ook niet goed van. Moet je je nu overal iets van aan trekken? Man oh man, wat een gepemper.

En dan dat Zwarte Pieten gezeur dat ieder jaar weer komt, ik snap er niks van. Een gewaarschuwd mens telt voor twee alleen daar trok Kick Out Zwarte Piet zich niks van aan, dat hebben ze geweten. Ik had in het weekend geen ei op brood! Je kunt je overal wel aan ergeren, maar ik heb besloten dat niet meer te doen. Tja... tot ik vorige week vrijdag wat meemaakte.

Iedere vrijdag zijn er een aantal dames op leeftijd die heerlijk gezellig voor het weekend het haar gedaan willen hebben. Ze komen met de taxi, is niet te duur dus dat is perfect. Dat geeft alleen de taxichauffeur niet het recht om zich als een asociale hork te gedragen, ze zijn niet allemaal zo horkerig, dat snap ik ook nog wel!

De dames zitten lekker te babbelen met elkaar, hebben het over van alles en nog wat. Plakje cake erbij, koppie koffie: gezellig! Het is echt een uitje en je ziet te gewoon genieten. Eén mevrouw is met de taxi gebracht en is keurig op tijd , daar zal ik niks van zeggen.

We geven altijd de tijd door wanneer de taxi de mensen weer kan komen halen. Vaak is dat ook te laat, vorige week nog moest een mevrouw een uur wachten. Normaal brengen wij ook weleens mensen weer terug, allen dat ging toen niet! De taxi rijdt voor en is goed op tijd, maar mevrouw zit nog onder de kap en is dus nog niet klaar. De beste man staat zenuwachtig in de deuropening en vraagt waar zijn klant is. „Nou, die is nog niet helemaal klaar”, zeg ik. Vervolgens schiet hij uit zijn slof. „Hohohoho”, zeg ik vervolgens. „Kom op zeg, normaal is het wachten op jullie hoor.” De chauffeur reageert met: „Als mevrouw niet met 5 min klaar is rij ik weg en heeft ze pech! Ik heb nog veel meer ritjes!”

Ik was met stomheid geslagen en keek die vent aan en zei: „Doe normaal gek, als je zo met je klanten om wilt gaan hou je natuurlijk niemand over, doe eens aardig.” Ik dacht bij mijzelf: die kerel is vast niet de eigenaar! Hoe kun je nou zo onnozel zijn en zo lomp reageren.

Behandel die mensen nou eens netjes en geef ze een arm naar de auto toe als ze klaar zijn, wij lopen al mee dus heel veel hoeft er dan niet te gebeuren. Doe het portier alvast open, help ze met instappen en sluit de deur. Hoe moeilijk kan dat zijn! Denk eens na en help de oudere.

Dit is in principe een negatief stukje, zo hoppa door al het andere negatieve heen wat in de wereld gebeurd, maar ik hoop dat onze vriend de desbetreffende taxichauffeur dit leest en dan is het heel erg positief voor hem, leert hij eindelijk eens hoe het eigenlijk hoort. En aan iedereen die dit ook weleens heeft mee gemaakt: zeg er gewoon wat van, niemand wil toch op deze manier behandeld worden?

En tot slot: iedereen krijgt bij ons koffie. Heel vroeg op de zaterdag drink ik altijd een bakkie met de krantenbezorger, ook met de beste man van de leesmap en de koeriersdienstgeef ik meestal koffie mee in een bekertje. Ook de meeste taxichauffeurs kunnen een bakkie krijgen. Maar deze nare? Nee, die heb ik niet eens gevraagd. Hij krijgt een bakkie van mij als hij netjes tegen deze dames doet en ze correct behandeld. Dan kan hij er ook nog een dikke koek bij krijgen en dan wil ik hem ook nog wel gratis knippen. Maar tot die tijd krijgt ie niks, want ik ben toch zeker Sinterklaas niet!