Column: Kappersproat |Eindejaar gedicht: 'Letterlijk en figuurlijk voor iedereen een warme kerst en top 2023'

Kapper Dicky Heuckeroth uit Staphorst heeft weer genoeg te vertellen in zijn column Kappersproat.

Kapper Dicky Heuckeroth uit Staphorst heeft weer genoeg te vertellen in zijn column Kappersproat. Foto: Dicky Heuckeroth

Kapper Dicky Heuckeroth uit Staphorst schrijft één keer in de maand een column in de Staphorster. Deze maand sluit Dicky het jaar traditiegetrouw af met een gedicht.
Lees meer over
De Staphorster

We zingen ieder jaar maar over vrede op aarde, die mafkees uit Rusland schiet heel Oekraïne aan puin, heeft voor hem een mensenleven dan geen enkele waarde! Ik kan de beelden op T.V. niet meer zien, en wij maar klagen over duur eten en brandstof, wat die mensen nu mee maken dat is niet tof.

Wij hebben het een beetje koud dat is pech, daar zijn huizen gebombardeerd complete straten helemaal weg! Laten wij dan op ons verbruik gaan letten, die Poetin zal de gaskraan vast wel weer meer open zetten. Is het nou zo erg om een beetje op te passen, een klein stapje terug. We hebben het toch goed? Dan zou het mooi zijn als je wat voor een minder bedeelde doet! Vooral met de Kerst wees lief en aardig voor mekaar, breng die zieke buurvrouw eens iets te eten, vaak zit een lach in een klein gebaar!

Ga heerlijk kerst vieren, alleen denk ook eens aan al die mensen die jij dit ook zou wensen. Een rijk gevulde tafel met allemaal lekkers, cadeaus en na al dat vreten niet rank of slank, maar met een dikke pens uitbuiken op de bank! Dan hebben we toch maar geluk en moeten we maar eens ophouden met klagen en zeuren want je weet nooit wat ons in de toekomst staat te gebeuren!

Ik kijk nu naar buiten, het vriest, het is wit en het is super koud. Een elektrische kachel op kantoor waar ik al mijn columns schrijf blaast warme lucht en dat is wat mij warm houd. We betalen beste voorschotten om alles draaiende te houden. Dan is het corona, nu weer de energie. Wanneer is het nou eens klaar met alles? Weet jij het? nou ikke nie!

2023 wordt het jaar van de kansen en de betere tijden, dat gun ik de boer ook. Misschien klinkt het gek of dof, maar hij ziet zijn familiebedrijf in rook opgaan door die stikstof! Het is in Holland allemaal een beetje raar, de mensen die zorgen voor het eten, ons voer! Het is wel de boer, dat mogen ze daar in Den Haag niet vergeten. Die ministers zitten er lekker warm bij, die hoeven geen omzet te maken, ik zie de politiek namelijk ook nooit staken. Wie het dichtst bij het vuur zit warmt zich het best. Dat geld voor hen, maar ook voor ons en de rest?

Kom op! in het nieuwe jaar komen wij eruit en gaat het beter. Zeker weten, ik ben een optimist. Nederland is een topbedrijf, een zeer goede keten. Alleen in een winkel geef je ook niet alles zomaar weg. Het lijkt hier soms luilekkerland. Dan lees ik weer wat in de krant en denk ik, in wat voor wereld zijn we beland. We moeten iedereen helpen daar ben ik een sterk voorstander van, maar laat mensen ook werken, zorg dat de arbeid weer loont en dat ze daarvoor goed worden beloond!

Als de overheid daar nu zijn pijlen een beetje op gaat richten, en niet over onnozele zaken zoals Kick out Zwarte Piet, die mensen zijn bij deze weer gewaarschuwd: kom nu maar gewoon niet! Ik gun iedereen het allerbeste, maar blijf je met die kont op de luie bank, dan komt het met jou niet goed. Bepaal je koers, schud jezelf wakker en denk gewoon: IK MOET! Je zult zien je voelt je plezieriger en je zit lekkerder in je vel als je er zelf iets voor doet.

Ik ga zo ook weer heerlijk de Kerstdrukte in, aan de bak volop knippen en kleuren, ik keek in de agenda en er moet heel wat gebeuren! Na alle hectiek is er ook de rust en dan ben ik zeker wel een beetje uitgeblust.

Ik wens iedereen, letterlijk en figuurlijk, een warm en fijn jaar, nou nu stop ik ermee hoor, kacheltje is kapot, handen blauw en krijg mijn vingers namelijk niet meer van mekaar.