Drie reusachtige windturbines in Staphorst staan er al een poosje, maar ze draaien nog niet. Hoe kan dat?

Waarom draaien de molens op Windpark Bovenwind Staphorst nog niet?

Waarom draaien de molens op Windpark Bovenwind Staphorst nog niet? Foto Nico Post

Met de komst van drie windmolens is de horizon van Staphorst flink veranderd. Over dit beeld zullen de meningen waarschijnlijk nog lang blijven verschillen. Feit is dat de molens er staan. Wij Duurzaam Staphorst leeft momenteel toe naar het moment dat de molens daadwerkelijk energie gaan genereren. En dat levert her en der wat vraagtekens op. Want voor het oog zijn de molens af, maar ze staan nagenoeg stil. Hoe kan dit?
Lees meer over
De Staphorster

‘Als het dan moet, dan doen we het zelf.’ Met dit credo nam Wij Duurzaam Staphorst de touwtjes in handen en bouwde zij Windpark Bovenwind. Het doel was 100 procent lokaal eigendom, een coöperatief windpark waarbij de winst van het windpark de gemeentegrenzen niet verlaat. En dat is gelukt. Veel inwoners hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te participeren in dit innovatieve project.

De realisatie van het windpark ging enorm snel, wel twee tot drie jaar sneller dan gemiddeld in Nederland. Daar komt bij dat er drie innovatieve molens zijn gebouwd, de eersten van hun soort. Ook dit past in de ondernemersgeest van Staphorst. De opstart van een innovatie kost tijd, meer dan bij een standaard molen. Ongeacht het gevoel bij, of de mening over de drie reuzen, de gemeente bereikt met de molens de ambitieuze duurzaamheidsdoelen, die de gemeente dichterbij een energieneutraal Staphorst in 2050 brengen.

Intensieve aangelegenheid

De tijd die het kost om de molens te laten draaien is door de coöperatie en de leverancier ingecalculeerd. Met de eerste turbine wordt door leverancier ENERCON nog steeds volop getest. „Het opleveren van een prototype windturbine zoals hier in Staphorst is een intensieve aangelegenheid en brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee. Het testen en meten van de nieuw ontwikkelde hardware en software in dit prototype kost de nodige tijd”, vertelt Stefan Buning, Sales Manager bij ENERCON.

Na elke update volgt een uitgebreide testfase. „Elke stap wordt op dezelfde manier en met dezelfde zorgvuldigheid genomen, ook omwille van landelijke en Europese normeringen. Dat is ook de reden waarom op dit moment alles stap voor stap gaat. Voor het beeld van buitenaf staan de turbines veel stil, maar er gebeurt in de turbine wel degelijk van alles. Als het testen van turbine één afgerond is, wordt de software overgezet naar de andere turbines en dan gaat het snel. Dit komt omdat voor de overige turbines datgene kan worden toegepast wat bij turbine één allemaal is doorlopen, waardoor deze turbines sneller ingeschakeld kunnen worden.”

Ondertussen rees aan de voorzijde van het terrein een windmeetmast op. Met deze mast doet men nauwkeurige windmetingen waarmee een prognose van het lokale windprofiel gemaakt wordt en de verwachte opbrengst van windenergie geverifieerd wordt. Zo wordt in dit laatste stadium aan alle aspecten gewerkt die bijdragen aan dit project van en voor Staphorsters.