Echtpaar Howhannisjan viert smaragden huwelijksfeest

Maxim Howhannisjan en Lida Bagchinjan uit Staphorst is 55 jaar getrouwd. Foto: Frens Jansen

Maxim Howhannisjan en Lida Bagchinjan uit Staphorst kregen donderdagmiddag bezoek van locoburgemeester Herriët Brinkman. Zij kwam het echtpaar feliciteren met hun 55-jarig huwelijksfeest en kwam niet met lege handen. De trouwdag was op 12 november.
Lees meer over
De Staphorster

De 83-jarige Maxim werd geboren in de Armeense plaats Marts, zijn echtgenote Lida werd 75 aar geleden geboren in Loroud, ook Armenië. Het echtpaar heeft drie kinderen: twee zoons en een dochter. Ook hebben ze acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Na het uitbreken van de oorlog tussen Armenië en Azerbeidjan vluchtte het echtpaar Howhannisjan naar Nederland. In 1997 kregen ze een woning in Rouveen en enkele jaren later verhuisden ze naar de Willem de Zwijgerstraat in Staphorst. Maxim Howhannisjan werkte in Armenië in een ammoniakfabriek, terwijl zijn vrouw werkzaam was in een textielbedrijf.

Evangelische christenen

De familie is evangelisch christen. Ze kregen moeilijkheden met hun orthodoxe geloofsnoten in Armenië die de pinkstergemeente waar de familie Howhannisjan bij hoorde als een sekte beschouwde. Een reden voor de haat was vooral ook het feit dat evangelische christenen niet in het leger willen om te doden. Dat lag gevoelig, vanwege het steeds terugkerende conflict met buurland Azerbeidzjan. Het conflict is nog steeds actueel. Een andere reden voor de emigratie was een zware aardbeving in 1988 die een groot deel van het land verwoestte. De familie kwam berooid naar Nederland.

Nieuws

menu