Eenmalige vertoning Oerijssel Winterwende van Geertjan Lassche uit Rouveen bij Landgoed Buckhorst in Zalk

In Winterwende ontmoet Margje bewoners van de IJsselstreek met bijzondere oerverhalen, bijvoorbeeld over wichelroedes en angstige volksoverleveringen. Foto: Oerijssel still

De regionale docufilm Oerijssel Winterwende komt op vrijdag 16 december naar Zalk. Daar vindt een eenmalige voorstelling van de film plaats, op de deel van een oude boerderij op Landgoed Buckhorst. Er is plaats voor slechts 70 personen, aanvang 20.00 uur.
Lees meer over
De Staphorster

Winterwende is het tweede deel van het tweeluik Oerijssel, gemaakt door Geertjan Lassche uit Rouveen in opdracht van stichting Onder de Boompjes. Hoofdpersoon in de Oerijssel-films is radio- en tv-maker Margje Fikse. Zij groeide op in Hattem, verhuisde naar Amsterdam en besloot terug te keren naar haar geboortegrond langs de IJssel. Daar gaat ze op ontdekkingstocht naar het diepere volksgeloof van de bevolking van Oost-Nederland.

Dirk Kok

In Winterwende ontmoet Margje bewoners van de IJsselstreek met bijzondere oerverhalen, bijvoorbeeld over wichelroedes en angstige volksoverleveringen. Personage is onder andere Dirk Kok uit Rouveen. Zo stuit Margje op de oeroude sage Derk met de Beer, ook bekend als Derk met de Honden. Ze probeert de oorsprong ervan te achterhalen en doet geheimzinnige ontdekkingen.

Geertjan Lassche maakte Oerijssel tussen 2013 en 2015. Daarna draaiden de docufilms in een groot aantal filmtheaters, cultuurhuizen, kerken en andere zalen. De Meppeler Courant schreef destijds over Oerijssel: „Wie denkt dat overblijfselen uit het heidendom weg zijn, die heeft het mis. De documentaire neemt de kijker mee naar de tijden van bijgeloof en rituelen. Dominee Vreekamp, expert op het gebied van oerverhalen, speelt een prominente rol, net als Dirk Kok uit Rouveen. Ze tonen aan dat het verleden geen verleden is, maar heden.”

Informatie en aanmelden

Toegangsprijs is 15 euro per persoon, inclusief koffie, thee of warme chocolademelk met wat lekkers. Aanmelden kan via: info@souslesarbres.nl. Vermeld volledige naam, telefoonnummer, e-mailadres en het aantal personen waarvoor je reserveert. Verder geldt: zitten op een eenvoudige houten bank. Zorg zelf voor warme kleding, een zitkussen of dekentje en eventueel hapje en drankje.

Na aanmelding volgt nadere informatie per e-mail. Kijk ook op: www.souslesarbres.nl .

Nieuws

menu